|
|
|
|
|
Van peynirinin yanında Ege misketi yudumlanır
|
|
* Son günlerde peynir şarap uyumu tartışılır oldu. Oysa şaraplarımızın çoğunun etiketinde 'bütün peynirlerle iyi gider' diye ibare vardır.
* Her türlü et ve peynirle uyum sağlamak gibi dünyada olmayan bir şeyi Türk şarapçıları başarmış durumda!
* Peki peynirlerimizle şarapların beraberliği nasıl bir sonuç veriyor?
* Aslında şarapla peynir çok uyumlu değillerdir. Ama bu pek itiraf edilmez, çünkü toplum peynir ve şarabı kafasında bir yere yerleştirmiş, bunun bir efsanesi oluşmuş. Bu efsaneyi yıkmayı kimse istemez. Peynirle şarap çok mükemmel uyuşmasalar da beyaz şarabın peynire uyumu kırmızıdan daha iyidir. Beyaz şarabın yüksek asidi, sütten gelen ve peynirde yoğunlaşan asidi dengeliyor. Kırmızı şaraptaki tanen peynirle beraber olduğu zaman ağzımızda aşırı buruk bir tat bırakır. Peyniri kurtaracak olan aslında tatlı şaraptır. Bazı kişiler sabah kahvaltısında iyi kalite tam yağlı bir beyaz peynir üzerine reçel ya da bal dökerler. Ya da yağlı lor dilimi üzerine bal gezdirirsiniz. Bunda ilahi bir denge var. O dengeyi Fransız mutfağında yağlı rokfor peynirinin yanında içilen tatlı Sauternes şarabında da buluyorsunuz. Türkiye güneş bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden. Özellikle Ege'de üzümün olgunlaşmasıyla ilgili problemimiz yok. Ve burada binlerce yıldır nefis tatlı şaraplar yapılmış. Türkiye'de şu anda bu türden tek bir şarabımız yok ve bu yüzden bunlarla yaratabileceğimiz lezzet beraberliklerinin de önü tıkanıyor. Belki de yağlı bir otlu Van peynirinin yanında ballanmış, güzel bir Ege misketini yemeğin sonunda yudumlayabiliriz. Şarapta kırmızı ve beyaz sek şarapların dışında spesiyalitelerimiz olsa, mutfağa çeşni katacaklar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|