kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bizim Dolly'ler geliyor
Bizim Dolly'ler geliyor
'Aynısını yapmak mümkün değil'
Kısa... Kısa... Kısa...

Bizim Dolly'ler geliyor

Artık bizim de klon kuzularımız olacak. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı'nda yürütülen klonlama çalışmaları son aşamaya geldi.

İlk kopya koyun Dolly 1997 yılında İskoçya'da doğdu. Tüm dünya, bu olayla birlikte klonlama diye bir şeyin varlığından haberdar oldu. Takip eden yıllarda farklı ülkelerde sığır, keçi, domuz, fare, kedi, katır ve köpek klonlandı. Bu arada insan klonladıklarını söyleyen gizemli tarikatler de ortaya çıktı, ticari kâr elde etmek için kolları sıvayan uyanık girişimciler de... Örneğin Genetic Savings and Clone adlı bir şirket dünyanın her yerinden gelen evcil hayvanların klonlanması taleplerini karşılamakla meşgul. Peki dünyada tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye'deki durum ne? İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı'ndaki klonlama çalışmaları sessiz sedasız bir şekilde yürütülüyor. İlk adımları beş yıl önce atılan ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle yavaş ilerleyen projede son aşamaya gelinmiş durumda. Yani her an ilk klon kuzularımız dünyaya gelebilir. Proje başkanı Prof. Dr. Sema Birler, klonlama çalışmalarının son hızla devam ettiğini söylüyor ve yakında sonuç alacaklarına inanıyor: "Türkiye'de bu işler zor. İlk olarak projeyi hazırladığımız 2000 yılında ekonomik kriz çıktı ve üniversite gerekli cihazları alamadı. Biz işin ucunu bırakmadık. 2002 yılında DPT'ye (Devlet Planlama Teşkilatı) bir proje sundum. Kabul edildi. Ancak cihazların alımı da üç yıl sürdü. Cihazları aldık ama bir sürü kimyasal malzemeye de ihtiyacımız oldu. Bunların bir kısmını kendi cebimizden karşıladık. Ayrıca tekrar bir proje yapıp TÜBİTAK'a sundum. Bir kısım masrafları da onlar karşılayacak. Yani son bir yıldır labortuvar hazır ve çalışmalarımız hızla sürüyor." Prof. Dr. Sema Birler yaptıkları çalışmanın kendisini çok heyecanlandırdığını, hatta pazar günlerini bile laboratuvarda geçirdiğini söylüyor. Dünyadaki klonlama çalışmalarıyla kıyaslandığında çok da geri kalmadığımız görüşünde Prof. Birler: "Aslında zamanında yeterli desteği alabilseydik, ilk klon yavrumuz şimdiye kadar çoktan doğmuş olurdu. Ama hızla bu açığı kapatacağımıza inanıyorum." Klonlamanın ön hazırlığının çok fazla olduğunu belirten Birler, yaptıkları çalışmayı şöyle anlatıyor: "Biz mezbahada kesilmiş bir hayvanın hücrelerinden bir tanesini her bir yumurta hücresine bir tane olmak üzere yerleştiriyoruz. Daha sonra bu iki hücrenin birbirine kaynaşması için elektiriksel bir ortamda tutuyoruz. Kromozomu olan hücreyle stoplazma bir araya gelmiş oluyor. Aktivasyondan sonra bekliyoruz. Daha sonra bölünmeleri izliyoruz. Yedinci günde transfer edilecek döneme ulaşması lazım embriyoların. Buna ulaştıktan sonra yapacağımız iş, embriyoları koyunlara transfer etmek."

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Geri kalmış domates yok, ama insan var'
 Ortadireğe limuzinli, helikopterli düğün
 Bu ailenin bileği bükülmez
 Bir kasaba yeniden doğdu
 Nasıl gidilir?
 Nereler görülmeli?
 Ne alınır?
 Neler yenir?
 Lüks ÖSS kampları 'ev dershaneleri'ne karşı
 Öğrenciler eğitimden ve sistemden memnunlar
 Kupada futbolumuz değil müziğimiz konuşulacak
 'En iyi' olmaya aday
 Ustaya saygı gecesi
 Mercan Dede'nin Ermeni sorunu
 Will Young'ın yükselişi
 Buharlı gemiyle nostaljik Haliç gezisi
 Eğlenceli günler rehberi
 Nostalji ruhu besler, güzelleştirir
 Dünya Kupası şarkılarını dinleyin
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Selimiye'de kutlama
Geçen pazar, Atatürk'ün doğumunun...
ÜLKÜ TAMER
Ölümünden bir yıl sonra Vüs'at O. Bener
Vüs'at O.
ALİ ESAD GÖKSEL
9 bin yıl önceki atalarımız sos...
Türk mutfağının çağdaş yüzü
Tarihi fermanlar, padişah tuğraları ve Levent'e bakan aydınlık cephesiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.