|
|
|
|
|
Kur normal değerine doğru seyir izliyor
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kurun şu anda aşırı değerlilikten, normal değerine doğru bir seyir izlediğini söyledi.
Tüzmen, İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu ve Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliği ile düzenlenen toplantıda, ''Dış Ticaret ve Ekonomideki Son Gelişmeler'' konulu bir konuşma yaptı.
Bakan Tüzmen, kendisinin 3.5 yıldır TL'nin aşırı değerli olduğunu söylediğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
''O çok bilenler vardı, bugün hiçbir şey söylemiyorlar. Bence şu anda aşırı değerlilikten,
normal değerine doğru bir seyir izliyor. Burada herhangi bir olağanüstü durumu yok, normal kur değerine doğru hareketlilik var. Sonuçta, bunu veri olarak alalım, artık fazla ilgilenmeyelim, bunu arkada bırakalım, bu yeni dönemde, bu denge fiyatı ile neler yapabileceğimizi konuşalım.
Söylediklerim doğru çıktı diye bir memnuniyet filan duymuyorum, çünkü biraz sıkıntılı bir düzelme oldu.'' Türk firmaları için bu durumun tehdit unsuru olmaktan çıkıp, bir fırsat unsuru haline dönüşebileceğine işaret eden Tüzmen, bu dönemin akıllı yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Şu andaki kur değeri nedeni ile dışarıdan ithal edilen ara malı yerine artık Türkiye'de üretilen malların ikame edileceğini ifade eden Tüzmen, aşırı değerli TL'nin ithalat yapılan ülkelerdeki fabrikaları özellikle Uzak Doğulu fabrikaları sübvanse ettiğini, bu dönem akıllı idare edilebilirse tam tersine bir sürecin başlatılabileceğini kaydetti.
''İTHALATTA GERİLEME OLACAK''
Bakan Tüzmen, özellikle tüketim ve ara malı ithalatında gerileme görüleceğini bildirirken, bütün bu gelişmelerin Türk firmalarına rekabet avantajı sağlayacağını ancak, planları şimdiden yapmak ve üretim kapasitelerini ayarlamak gerektiğini söyledi.
Şu andaki kurun istihdama da olumlu bir katkısı olacağını belirten Tüzmen, ''İşsizlik oranının aşağı çekilmesine yardımcı olacak. İhracata faydalı olacak, ithalatı daha akıllı şekilde yapmamızı sağlayacaktır. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. İdeal konjonktüre doğru bir hareket vardır. Bundan sonraya iyi bir şekilde bakalım'' dedi.
''ÜRETİM SEKTÖRÜ, PARA KAZANACAK"
Bakan Tüzmen, kurun cari açığı aşağı doğru çekmede tek etken olmadığını, ancak dış ticaret açığının cari açığı tetikleyen bir unsur olduğunu belirterek, aşırı para değerinden normal para değerine geçişin dış ticaret açığını daraltacağını, dolayısıyla cari açığı da biraz daha azaltabileceğini söyledi.
Eskiden finans ve inşaat sektörünün iyi para kazandığını, üretim sektörünün o kadar iyi para kazanamadığını kaydeden Tüzmen, ''Şimdi bence üretim sektörü para kazanmaya başlayacak, finans ve inşaat sektörü biraz daha az kazanacak. Bu süreci, planlı akıllı yönetebilirsek, buradan ciddi bir ivme kazanarak çıkabiliriz'' dedi.
Türkiye'deki üretimin yüzde 95'ini KOBİ'ler gerçekleştirirken, KOBİ'lerin ihracatta ağırlığının aynı oranda bulunmadığına da işaret eden Tüzmen, ''Ostim'in tamamını ihracatçı hale getirmemiz gerekli'' dedi.
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nihat Güçlü de son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle sert bir viraja girildiğini, bu virajı kazasız belasız atlatılabilmesi için herkese büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
(AA)
|