İş dünyasının önde gelen isimleri, kurdaki dalgalanmanın orta ve uzun vadede 'sağlıklı sonuçlar' doğuracağına, enflasyonda birkaç puanlık sapma olsa da makro dengenin değişmeyeceğine inanıyor...Merkez Bankası’nın kura müdahale etmemesi gerektiğini dile getiren işadamları, TL’nin gerçek değerini bulduğunu belirtirken, kurda aşırı hızlı hareketlerin ise ‘zararlı’ olacağına dikkat çekiyor.
İki yıldır değer kazandığı için sanayici, turizmci ve ihracatçıyı sıkıntıya sokan kurlar mayıs ayı başında hızla yükselmeye başlayınca, ekonomik dengelerde yeni bir konjonktürü beraberinde getirdi. Türk Lirası'nın yüzde 15'i aşan oranda değer yitirmesiyle birlikte, sanayici, ihracatçı ve turizmci az da olsa nefes aldı; ancak ekonomi kulislerinde makroekonomik dengelerin ne yönde etkilenebileceği tartışmaları da hız kazandı. Küresel ekonomik gelişmelere, Danıştay 2'nci Dairesi'ne yapılan saldırının ardından yaşanan gerginlik ve erken seçim söylentilerinin
de eklenmesi yavaş yavaş tüketici cephesini, yani sokaktaki vatandaşı etkilemeye başladı. "Bekle-gör" politikası uygulayan tüketici, alışverişin nabzını da yavaşlattı. Kurlardaki hızlı artış her dönem olduğu gibi alışverişini düşmesine, konut satışlarının durmasına, faizlerde yükselişe neden olurken, Türkiye ekonomisine yön veren sanayici, ihracatçı ve turizmciler bu gelişmeler bu dalgalanmanın orta vadede sağlıklı bir görüntü çizeceğine inanıyor.
İHRACAT CANLANIYOR Ekonomideki son gelişmeleri kendi cephelerinden değerlendiren işadamları kurlardaki dalgalanmanın en önemli etkisinin büyüme ve enflasyon hedeflerinde yaşanacağını kaydediyor. Öte yandan, ihracattaki canlanma, ithalattaki durulma ve cari açıktaki düşüşün bu bedelleri ödemeye değebileceğini düşünen işadamları, asıl sıkıntının kurdaki düzeltme hareketinin zamana yayılmadan hızlı gerçekleşmesi olduğunu belirtiyorlar. Ancak yine de yıllardır düşük kurdan yakınan ihracatçı, turizmci ve sanayiciler, kurdaki bu yükselişe hükümetin ya da Merkez Bankası'nın müdahalesine karşı çıkıyorlar. Kurlardaki yükseliş iki yıldır iyi bir ivme yakalayan ithalatçıları ise üzüyor. Ürünlerini tamamen yurtdışından getiren başta cep telefonu olmak üzere elektronik eşya ithalat ve satıcıları bu sıkıntıyı en fazla hissedenler olarak görünüyor. İşte sanayici, ihracatçı, ithalatçı ve turizmcilerin son gelişmelere ilişkin yorumları şöyle: