|
|
|
|
|
|
Tüp bebek kararı için bir yıl deneyin!
Bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmenize rağmen hamilelik oluşmuyorsa; mutlaka 'bir sorun var' demektir. Çünkü genç çiftlerin yüzde 85-90'ı bir yıl içinde gebe kalır. Bu süreçteki denemeleriniz yanıt vermezse, tüp bebek kararı almanız gerekebilir. 35 yaş üzerinde olan kadınlar ise bir yıl beklemeden bir hekimle temasa geçmelidir. Kısırlık, çiftlerin yüzde 10 ya da 15'inde görülür
International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Prof. Dr. Engin Oral, çiftlerin ne zaman tüp bebek yöntemine başvurması gerektiği ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
* Çocuğu olmayan bir çift kime başvurmalı? İlk önce temel testleri yapmak için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır. İleri inceleme için kısırlık konusunda uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları doğum veya üroloji uzmanına başvurabilir.
Kısırlık tedavisi görmeden önce neler yapılmalı? Kızamıkçık testi, Folik asid verilmeli (günde 0.n mg), Vücut Kitle İndeksi 30 ise kilo verilmeli Devamlı ilaç kullanıyorsa belirlenmeli, Servikal smear testi, İçki ve sigara yasaklanmalı, AIDS testi, Hepatit B ve C testleri, Hemoglobin (kansızlık) düzeyi ve Tiroid (guatr) testleri yapılmalı.
* Anne-baba olmaya karar veren bir çift ne kadar bekleyebilir? Kısırlık, bir çiftin düzenli, korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen bir yılın sonunda kadının hamile kalamamasıdır. Bu tanımlamada geçen bir yıl süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Çok genç bir kadında bu süre daha uzun (2 yıl) tutulabilirken, 35 yaş ve üzeri kadınların 1 yıldan daha kısa süre içinde doktora başvurması önerilir. Genç çiftlerin ortalama yüzde 85-90'ı bir yıl içinde gebe kalır. Dolayısıyla kısırlık, tüm çiflerin yaklaşık yüzde 10-15'ini etkileyen bir sağlık sorunudur. Tamamen normal bir çiftin periyod başına gebe kalma şansı yüzde 20 civarındadır. Bu oran bir yılın sonunda yüzde 85, iki yılın sonunda ise yüzde 93'e yükselir. Kısırlık tanısı koyulan bir çift ile ilk yapılan görüşmede, bu bilgiler mutlaka paylaşılmalı ve çiftin tedavisinde planlanan üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin her biri hakkında periyod başına gebelik şansı ve kümülatif gebelik şansı hakkında bilgi verilmelidir. Hamile kalamayan çiftlerde üremeye yardımcı teknikler kapsamında yumurtlama indüksiyonu, aşılama ve tüp bebek yöntemleri uygulanmaktadır. Hangi tedavi seçeneğinin uygulanacağına kısırlık nedeni, kadının yaşı ve yumurtalık rezervine göre karar verilir.
* Kimler bir yıl geçmesini beklemeden tedaviye alınmalı? Kadında adet düzensizliği, çok sayıda myom, geçirilmiş dış gebelik, geçirilmiş karın cerrahisi varsa, kadın 35 yaşın üzerinde ise, geçirilmiş tüp ve yumurtalık iltihabı var ve ağrılı cinsel ilişki yaşıyorsa daha önce de doktora gitmesi gerekebilir.
* Stres kısırlığa yol açar mı? Evet, kısırlık nedenleri arasında stres yüzde 5 oranında yer tutar. Ayrıca kısırlık da bir süre sonra strese yol açar.
* Her kısırlıkta önce tüp bebek tedavisi mi yapılmalı? Hayır. Öncelikle diğer tedavi yöntemleri yani ilaç ve cerrahi tedavisi veya yumurtlama takibi ve/veya aşılama tedavisi yapılmalı. Buna rağmen başarılı olunmazsa; tüp bebek yöntemlerine başvurulmalıdır.
* Hangi aşamada tüp bebek gerekir? Halk arasında yumurtalık kanalları olarak da bilinen kadın tüplerinin her ikisinin de tıkalı, ciddi derecede hasar görmüş ya da ameliyatla alınmış olması durumunda tüp bebek denenebilir. Kadın üreme organları çevresinde, yumurtalıklarda gelişen yumurtaların tüpler tarafından yakalanmasını önleyecek yapışıklıkların olması durumunda ise yine tüp bebek ideal yöntemdir. Yumurtalık kisti ameliyatı, miyom çıkartılması, dış gebelik ameliyatı gibi durumlarda bu yönteme başvurulur. Yumurtlamayan kadınlarda, yumurtlamayı sağlayan ilaç tedavisi ile yumurtlama sağlanmamışsa veya yumurtlamanın elde edilmesine rağmen hâlâ gebe kalınamıyor ise tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Kadında endometriozis (çikolata kisti) hastalığı varsa, ameliyatla ve diğer tedavilerle gebelik sağlanmamışsa; yine bu yöntemi düşünüyoruz. Erkekteki sperm sayısı, sperm hareketi ve sperm şeklinde ciddi yetersizlik varsa veya sperm tahlilinde hiç sperm hücresi bulunmazsa da tüp bebek yöntemi uygulanıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|