Eldorado, Uşak'ta 3.5 milyar dolarlık altın buldu, sessizce üretime başladı
Avrupa'nın en büyük altın madeni Kışladağ, sessiz sedasız üretime geçti ve ilk külçesini döktü. Kanadalı Eldorado'nun işlettiği 144.5 tonluk rezervin değeri 3.5 milyar dolar hesaplanıyor. Şirket, altının 2.3 milyar dolarlık kısmını çıkaracak.
Altın fiyatlarının yükselişe geçtiği bugünlerde Avrupa'nın da en büyük altın madeni Türkiye'de sessiz sedasız faaliyete geçti. Kanadalı altın üreticisi Eldorado'nun iştiraki Tüprag'ın işlettiği Uşak-Kışladağ madeninde ilk altın külçe Mayıs'ta döküldü. Şirket yetkilileri şimdilik deneme üretimi yapıldığını bildirirken asıl üretime temmuzda başlanacağını açıkladı. Madendeki altın rezervinin 144.5 ton olduğu öğrenildi. Altın fiyatının ons başına 690 dolar olarak dikkate alındığında 3.5 milyar dolarlık rezerv olduğu kaydedildi. Bir başka deyişle Uşak 3.5 milyar dolarlık altın rezervinin üzerinde oturuyor. Madenin ömrünün 15 yıl olacağı belirtilirken bu sürede toplam 95.9 ton altın çıkarılıp, işleneceği kaydedildi. Buna göre Eldorado'nun üreteceği altının değeri 2.3 milyar dolar hesaplanıyor.
ÜRETİM SİYANÜRLE Eldorado'nun üretim planında Kışladağ'da 2006 yılı için 3.4 tonluk altın üretimi öngörülüyor. Şirket dünya geneline ise 2006 altın üretim hedefini 6.55 ton olarak belirmiş durumda. Bu da Eldorado'nun 2006 üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin Türkiye'de yapılacağı anlamına geliyor. Alınan bilgiye göre, madende üretim 2007'de 4.08 tona çıkarılacak. 2008 yılından ömrünün sona ereceği 2021 yılına kadar da
her yıl için 6.8 ton altın üretilecek. Türkiye'nin altın üretilen ilk madeni Bergama Ovacık ise ömrünü tamamladığında toplam 24 ton altın üretmiş olacak. Yıllık ortalama 25 ton altın üretimiyle Kışladağ, Romanya'yı geride bırakıp Avrupa'nın en büyük madeni olacak. Onsun ölçü olarak kullanıldığı altın madenciliğinde Kışladağ'ın bir diğer önemi ise rezerv miktarından kaynaklanıyor. Dünryadaki büyük rezervlerin sayısı giderek azalırken Uşak-Kışladağ, son 10 yılda 5 milyon onsun üzerinde altının bulunduğu ilk 15 maden arasında gösteriliyor. Tüprag yetkilileri ise altın üretiminin açıklanmamasının henüz resmi üretime geçilmemesinden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca dökülen ilk külçede altın yoğunluğunun düşük olduğu, gerçek dökümün temmuzda gerçekleşeceğine dikkat çekildi. Yetkililer, madenin 15 yıllık ömrüne ek olarak iki yıl boyunca da kapatma çalışmaları yapacaklarını söyledi. Öte yandan madenin ve çıkarılan altının kamuoyuna duyurulmamasının nedeninin siyanür olduğu belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre Kışladağ'da da Bergama Ovacık Madeni'ndeki gibi altın siyanürle ayrıştırılıyor. Kışladağ için gerekli izinlerin alındığı belirtilirken üretim için gerekli siyanürün de maden sahasında depolandığı öğrenildi.