|
|
İstanbul 10 yıl daha şantiye gibi!
* İstanbul'da 2005 yılı itibariyle toplam 3.4 milyon konut var. Bunların yarısı ruhsatsız, düşük standartlı.
* AB tam üyelik süreci, gayrimenkul sektörünü de olumlu yönde etkileyecek. Sektörde kayıtlılık, denetim, istatistiki bilgiler gibi unsurlar sürecin etkisi ile artacak.
* Yabancı aktörler sektörde faaliyet göstererek rekabet yaratacak, satın alma ve birleşmeler yaşanacak.
* İstanbul, hizmet sektörü ağırlıklı bir büyüme ve gelişme gösterecek. Kentin içinde kalan sanayi orta-uzun vadede şehrin çevresine ve dışına çıkacak.
* 2015 yılına kadar her yıl ortalama 250 bin olmak üzere toplam 2.5 milyon konut talebi olacak.
* Yıllık dağılım 10 bin adet A grubu lüks konut, 170 bin adet B grubu standart ve nitelikli konut, 70 bin adet C grubu sosyal konut, 118 bini yeni ihtiyaç kaynaklı, 119 bini yenileme kaynaklı, 13 bini ise yatırım kaynaklı olacak.
* Konut arzında ise yıllık 250 bin adet talebin 180 bin adedi piyasa koşullarında, 70 bin adedi ise kamu ve kamu-özel ortaklıkları ile üretilerek karşılanacak.
* Silivri, Tuzla, Çatalca, Büyükçekmece, Sarıyer ve Beykoz yeni ilave konut alanları olacak.
* İstanbul'da yeni konut üretimi sur içi ilçelerinde yenileme yatırımı ile, sur alanı dışında yer alan ilçelerde kentsel dönüşüm ve yeni yatırım ile şehir merkezi dışında kalan ilçelerde ise yeni konut yapımı ile gerçekleşecek. 2000 yılı itibariyle Türkiye'deki 13.6 milyon konutun yüzde 38'i inşaat ruhsatı olmadan üretildi. İstanbul için bu oran yüzde 52
|