Piyasalarda bu hafta, IMF ile ilişkiler, Para Politikası Kurulu toplantısı ve faiz indirim beklentileri, Türkiye ve ABD'de açıklanacak makro veriler, Danıştay'ın Tüpraş kararı, İran ve Ortadoğu ile ilgili gelişmeler takip edilecek.
Gedik Yatırım'ın haftalık değerlendirmesinde, geçen haftaya bakıldığında, bir süreden bu yana piyasaları rahatsız eden belirsizliklerin yavaş yavaş ortadan kalktığının görüldüğü belirtildi.
Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan ismin piyasalar tarafından olumlu olarak değerlendirilmesi ve Sosyal Güvenlik
Reformu'nun Meclis'ten geçmesinin, piyasalar açısından önemli gelişmeler olarak değerlendirilebileceği kaydedilen değerlendirmede, Sosyal Güvenlik Reformu'nun Meclis'ten geçmesinin IMF tarafından da oldukça olumlu karşılandığı ve üçüncü gözden geçirmenin başlaması için engel kalmadığı görüşü aktarıldı.
Değerlendirmede, ''Dış gelişmelere baktığımızda piyasaları rahatsız eden olayların etkisinin artarak devam ettiğini görüyoruz. İran'ın nükleer programı ile ilgili yapılan karşılıklı açıklamalar ve artan ABD-İran gerginliği, buna bağlı olarak yükselişini sürdüren petrol ve altın fiyatları, yeniden yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizleri piyasaları rahatsız eden gelişmeler oldu'' denildi.
Değerlendirmede, bu haftaya belirsizliklerden kurtulmuş olarak moralle girecek olan piyasalardaki önemli gündem maddeleri olarak, IMF ile ilişkiler, Para Politikası Kurulu toplantısı ve faiz indirim beklentileri, Türkiye ve ABD'de açıklanacak makro veriler, MB ilk çeyrek enflasyon raporu, Danıştay'ın Tüpraş incelemesi, İran ve Ortadoğu ile ilgili gelişmeler, petrol ve altın fiyatları, sayıldı.
IMF ile ilişkiler ve not artırım beklentilerinin piyasaları canlı tutmaya devam edebileceği görüşüne yer verilen değerlendirmede, bunun dışında yabancı takas oranındaki düşüşün devam ediyor olmasının, dış gelişmelerin önemini koruduğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
Değerlendirmede, geçtiğimiz hafta sonuna doğru İran'ın tutumundaki az da olsa yumuşamanın devam etmesi ve bu konuda olabilecek siyasi ilerlemelerin piyasaları rahatlatabileceği, aksi durumda gerilimin artmasının petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacağı kaydedildi.