Sosyal Güvenlik Reformu doğumdan sonra 6 ay boyunca asgari ücretin üçte biri kadar çocuk emzirme ödeneği verilmesine imkân tanıyor.
* Yeni yasaya göre, birden fazla aylık veya ödemeye hak kazanan sigortalılara hangisi ödenecek? YENİ YASA; Hem malüllük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya, bu aylıklardan yüksek olanı, aylıklar eşitse sadece yaşlılık aylığı, Malük veya yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya her iki aylığı, Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı, Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla ödemeye imkveren
ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı, Kız çocuklarının hem eşinden, hem de ana ve babasından ölüm aylığına hak kazanması halinde, tercih ettiği aylığının ödeneceğini belirtmekte. Ancak, gelen diğer soruların büyük bir bölümünü kapsayacak şekilde ifade edelim ki bu hükümler 01.01.2007 tarihinden sonra bağlanacak aylıklar için söz konusu. Yeni yasa bu konuyu geçici 1. maddesinde düzenliyor. Şöyle ki; bu yasa yürürlüğe girdiği anda yürürlükten kaldırılan eski yasalara ( SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı) göre ödenmekte olan gelir, aylık ve diğer ödemeler ilgililerin ölümlerine veya bu ödemelere son verilmesini gerektiren sebepler ortaya çıkıncaya kadar, eskiden nasılsa o şekilde devam edecek. Yeni düzenleme olumlu ya da olumsuz kazanılmış haklara etki etmeyecek.
* Bağ-Kur'luyum, yeni yasaya göre emzirme yardımı alabilecek miyim? YENİ yasa analık sigortası kapsamında bir parasal yardım olarak "emzirme ödeneği" ni düzenlemekte. Yasaya göre, Bağ-Kur'lular da artık "sigortalı" sayılacakları için bu haktan yararlanacak. Yani kapsam genişleyecek. Ayrıca SSK yasasında yer alan emzirme yardımı alabilmek için doğumdan önceki bir yılda 90 gün prim ödeme şartı yeni yasa ile ortadan kalkıyor. Bu demek oluyor ki, yeni yasaya göre 01.01. 2007 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan bir kişi, işe girdikten kısa bir süre sonra doğum yapması durumunda emzirme yardımı alabilecek.
* Emzirme yardımının miktarı ne olacak? SIGORTALI kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması sebebiyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgarücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilecek.
* Yeni yasa daha önce verilen sigorta numaralarını devam ettirecek mi? SOSYAL Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nca verilen sigorta numaralarının yerine TC kimlik numaraları kullanılacak. Bu nedenle, sigortalılar ile hak sahiplerinin tescil ve diğer tüm işlemlerinde, sosyal güvenlik sicil numarası olarak Türk vatandaşları için TC kimlik numaraları, yabancı uyruklu kişiler için ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nca verilecek sicil numaraları kullanılacak.
* Genel Sağlık Sigortası prim oranı ne olacak? GSS priminin oranı prime esas kazancın %12,5'i olacak. Ancak bunun %5'lik kısmı sigortalı tarafından, %7,5'lik kısmı ise işveren tarafından ödenecek. Sadece GSS' ye tabi olanlar ile isteğe bağlı sigortalıların GSS prim oranı prime esas kazancın %12'si olacak.
* Yeni yasa "isteğe bağlı sigortalılık" konusunda prim oranlarını belirliyor mu? YASADA isteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç ve prim ödeme gün sayısı üzerinden bulunacak kazancın %32'si. Bunun %20'si malük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, %12' si genel sağlık sigortası primi.