Türkiye'nin IMF kararlarında oy verme gücünü doğrudan belirleyen kotasının artırılacağı açıklandı. Bakan Ali Babacan "Dünyada önemimiz arttı ama IMF'ye yansımıyordu" dedi.
IMF Dünya Bankası İlkbahar Toplantısı'nda, gelişmekte olan ülkelerin IMF yönetiminde söz hakkını artırmaya yönelik kota yükseltme çalışması yapılma kararı alındı. Türkiye'de kotası artırılacak ülkeler arasında sayıldı. Böylelikle Türkiye, IMF'nin kararlarını etkileme gücünü artırmış olacak. Toplam 184 üye ülkenin bulunduğu ve üyelerin eşit oy hakkı bulunmadığı IMF'de bir ülke kotası kadar oy kullanabiliyor. Kota da aynı zamanda IMF'ye yapacağı maddi katkıyı ve çekebileceği kredinin limitini belirliyor. Devlet Bakanı Ali Babacan da Türkiye'nin kotasının
artırılması talebini göreve başladığı 2004 yılında IMF Başkanı Rodrigo Rato'ya ilettiklerini söyledi. Türkiye'nin dünya ekonomisindeki öneminin zaman geçtikçe arttığını ama bunun IMF'deki temsiline yansımadığını belirten Babacan, "0.46'lık kotamız var. Bunun 0.21 artırılarak 0.67'ye çıkarılması isteniyor" diye konuştu. Türkiye'nin kotası artacağı için oy oranı da artmış olacak. Kotasının artması Türkiye'ye sadece oy avantajı sağlamayacak. Türkiye'nin kullanabileceği IMF kaynakları limiti de yükselecek. Ancak, IMF'ye yapacağı üyelik ödemesi de kotasının artmasıyla birlikte yükselmiş olacak. IMF Başkanı Rodrigo Rato, yaptığı açıklamada üye ülkelerin oy güçleriyle ilgili eylül ayına kadar bir öneri hazırlama yetkisi aldığını söyledi. IMF'nin karar alma sürecinde oy gücü artacak ülkelerin Türkiye'nin yanısıra Çin, Güney Kore ve Meksika olduğu açıklandı. Malezya, Tayland ve Singapur'un oy güçlerinin de artırılmasının düşünüldüğü belirtildi. Kotaların artması yoluyla IMF'deki ülkelerin oy gücünde değişikliği gidilmesi özellikle Asya ekonomisindeki büyümeden kaynaklanıyor. Japonya Maliye Bakanı Sadakazu Tanganaki de Rato ve ABD Hazine Bakanı John Snow ile yaptığı görüşmelerden sonra kota sisteminin Asya ülkelerini daha iyi temsil edecek şekilde değişmesini istediklerini açıklamıştı.
IMF'NİN ROLÜ DEĞİŞECEK IMF'in dünya ekonomisindeki rolünü artırıcı düzenlemeye gidilmesi de toplantıda alınan kararlar arasındaydı. Para ve Maliye Komitesi Başkanı ve İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown, "Bir ülkenin ekonomi politikalarının diğerlerini nasıl etkilediğini izlenmesini sağlayacak yeni bir çatı üzerinde mutabakata varıldı" diye konuştu. IMF Başkanı'na da ülkeler arasında uyumsuluk yaratan sorunların çözümü için çeşitli ülkeleri toplantıda bir araya getirme yetkisi verilecek. Dünyanın en büyük ekonomilerini içeren G-7'nin de kaldırılarak, yeni ekonomik yapıyı yansıtacak bir örgüt kurulması düşünülüyor.