|
|
Kocaeli'nde 3 yılda 158 çevre cezası kesildi
Kocaeli'nde 4 yılda Çevre Kanunu'na muhalefet eden 158 firmaya toplam 1 milyon 209 bin 95 YTL para cezası verildi.
Kocaeli Valiliği'nce hazırlanan, 'Kocaeli'nde Sanayi ve Çevre' başlıklı rapora göre, 1992 yılında kurulan ''Alo 181 Çevre İhbar Hattı''na bugüne kadar, kanalizasyon, su kirliliği, deniz kirliliği, emisyon, koku, gürültü, ağaç kesimi, çöp, kaçak kömür gibi konularda 7bin şikayet geldi. İhbarların değerlendirilmesi ve denetimler sonucunda Çevre Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle, 2002 yılında 13 tesise 169bin 286 YTL,
2003 yılında 12 tesise 190 bin 800 YTL, 2004 yılında 51 tesise 621 bin 851 YTL, 2005 yılında da 82 tesise 227 bin YTL olmak üzere, toplam 1 milyon 209 bin 95 YTL idari para cezası uygulandı.
Türkiye genelinde uygulanan çevre cezalarına da yer verilen raporda, en fazla cezanın sırasıyla Ankara, Kocaeli, İstanbul ve Bursa'da uygulandığı ifade edildi. Buna göre, geçen yıl Ankara'da 268 bin 48 YTL, İstanbul'da 211 bin 287 YTL, Bursa'da 79 bin 867 YTL para cezası uygulandı.
'CEZALAR YETERSİZ'
Kocaeli Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'nde çevre kirliliğiyle mücadelede önemli başarılarelde edildiğini, ancak hedeflenen düzeye henüz ulaşılamadığını söyledi.
İldeki tehlikeli ve tıbbi atıkların yüzde 65'inin İzmit Atık ve Atıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş'ye (İZAYDAŞ) gönderilip bertaraf edildiğini ifade eden Odabaş, ''Bu konudaki hassasiyetimize rağmen tehlikeli atıkların yüzde 35'i maalesef ya doğaya atılıyor, ya da saklanıyor'' dedi. Komşu kent Sakarya'daki atıkların da sadece yüzde 5'inin İZAYDAŞ'Agetirildiğini, kalanının akıbetinin ise bilinemediğini belirten Odabaş, şunları kaydetti:
''Tehlikeli atıklar çöp gibi değerlendirilmemeli. Toprağı, suyu, denizi kirletiyor. Maalesef ülkemizde tehlikeli atık bertarafı yapılamıyor. Türkiye'nin en büyük sorunu çevre kirliliği, ülkemizin acı gerçeği bu. Yasalarımız yeterli değil. 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nagöre çevreyi kirleten bir fabrika, eğer daha önce uyarılmadıysa 785 YTL para cezasına çarptırılıyor. Uyarılara rağmen çevreyi kirletmeye devam ediyorsa bu ceza 3 bin 925 YTL'ye yükseliyor. Bu cezalarla caydırıcı olunamaz.''
KAMUOYU BASKISI
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Savaş Ayberk de, cezaların yetersiz olduğunu, ancak yalnızca cezaların artırılmasının yetmeyeceğini, kamuoyu baskısının daha iyi sonuç vereceğini savundu.
Ayberk, son olarak Tuzla'da yaşanan tehlikeli atık olayının, yeni çıkarılacak Çevre Kanunu için de iyi fırsat olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Bu olay kamuoyunu daha duyarlı hale getirmiştir. Yeni çıkarılacak olan yasanın daha etkin ve keskin hükümler içermesine neden olacağına inanıyorum. Cezaların artırılması, tek başına etkili olmaz, önemli olan kamuoyu baskısıdır. Kirleten fabrika mutlaka teşhiredilsin, halk bunu bilsin. O fabrikanın ürününü, markasını protesto etsin. Kamuoyu baskısı olunca kirletmelerin azalacağına inanıyorum.''
|