'Tüpraş kararı ilerideki özelleştirmeleri etkiler'
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Tüpraş'ta verilecek kararın yabancıları ürkütebileceğini söyledi. Koç, "Karar, ilerideki özelleştirmeleri müspet ya da menfi etkileyebilir" diye konuştu.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Tüpraş'ta verilecek kararın yabancı sermayeyi ürkütebileceğini söyledi. Koç, "Bir şeyi satın aldıktan sonra alıcının başına böyle birşey gelmesine biz alışığız, ama yabancılar alışık değil. Bu nedenle, buradan çıkacak karar ileriki özelleştirmeleri müspet ya da menfi etkileyebilir" dedi. Dün akşam NTV'de yayımlanan ve İpek Cem'in sunduğu 'Dünyayı Yönetenler' programına konuk olan Rahmi Koç, Petrol-İş'in mahkemeye başvurusunun özelleştirmeden önce yapıldığını belirterek, bu nedenle 'taraf' olmadıklarının altını
çizdi. "Hukuki yollardan zamanı gelince hakkımızı arayacağız" diye konuşan Koç, son kararın Yüksek Kurul tarafından verileceğini vurguladı. Koç, "O karar verildikten sonra ne yapacağımızı gerek hükümet gerek biz düşüneceğiz. Tabi bu gibi olaylar yabancı sermayeyi fevkalade ürkütüyor, çünkü birşeyi satın aldıktan sonra başlarına böyle bir iş gelmesine alışık değiller. Biz alışığız, ama onlar değil. O bakımdan buradan çıkacak netice ilerki özelleştirmeleri müspet veya menfi etkileyebilir. Onların kararlarına tesir edebilir" dedi.
YABANCIDA PAYIMIZ AZ Avrupa Birliği (AB) ile müzakere kararı alındıktan yabancı sermaye girişinin hızlandığına işaret eden Koç, "Ama bize gelen yabancı sermaye Doğu Avrupa ülkelerine giden yabancı sermayenin yanında hiçbir şey" diye konuştu. Koç, eski komünist ülkelerin çektiği yabancı sermayeyle ilgili hesaplamalar yaptırdığını söyleyerek, son giren 10 AB üyesinin çektiği toplam yabancı sermayenin Türkiye'nin aldığı yabancı sermayenin 20 katı olduğunu kaydetti. Koç, "Bu, çok acıklı bir durum. O bakımdan biraz yabancı sermaye geliyor diye çok sevinmeyelim. Çok daha büyük bir paya sahip olmamız lazımdı" şeklinde konuştu.
BİR AYAĞIMIZ ÇİN'DE Koç, dünya devlerinin üretimi Çin ve Hindistan'a kaydırması konusuna da değinerek, bu ülkelerin ucuz işçi çalıştırarak ve teknoloji kopyalayarak ürünlerini Batı'ya olmayacak fiyatlara sattıklarını ifade etti. Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Çin'e gitmeyen Batı dünyası sanayileri istikbalin o kadar parlak olmayacağını öngörüyorlar. Dolayısıyla bütün dünyanın, para kazansa da kazanmasa da, bir ayağının Çin'de olması gerek. Bizim de 2-3 senedir Çin'de bir panel radyatör fabrikası ortaklığımız var. Piyasayı denemek açısından da buradan önden yüklemeli çamaşır makineleri savk ettik. Orada satacağız. Herkes gider Çin'e biz gideriz tersine. O piyasayı yoklamak için bu tecrübeden geçmek istiyoruz. Tabii bir de Ford ile orada bir ortak üretim projemiz var, ona da bakıyoruz ciddi olarak."