Ali Sami Yen ve Şişli Etfal'in olduğu bölgede emsal, 1'e 3. Bu hesaptan hareketle, iki arazinin birleşiminden 228 bin metrekare ve en az 900 milyon dolarlık bir alan doğuyor.
Yaklaşık 10 yıldır yılan hikayesine dönen Galatasaray'ın stad problemi, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) devreye girmesiyle 900 milyon dolarlık dev bir projeye dönüşüyor. Galatasaray Kulübü, TOKİ ve Maliye Bakanlığı'nın önceki gün vardığı anlaşmaya göre Galatasaray Kulübü 41 dönümlük Ali Sami Yen Stadı'nı TOKİ'ye devredecek. Aynı anlaşmayla Şişli Etfal Hastanesi'nin üzerinde bulunduğu 35 dönümlük arazi de TOKİ'ye geçecek. Böylece TOKİ şehrin göbeğinde 76 dönüm (76 bin metrekare) genişliğinde araziye sahip olacak. Proje geliştiricilerin, şehrin merkezinde
yer bulmak için birbiriyle yarıştığı İstanbul'da, bu anlaşmayla ortaya çıkan arazi, son dönemde yaratılan en değerli inşaat alanı olacak. Ali Sami Yen ve Şişli Etfal Hastanesi'nin bağlı olduğu Şişli bölgesinde 1'e 3 emsal uygulanıyor. Yani toplam arazinin üç katına kadar inşaata izin veriliyor. Bu hesaptan hareketle, her iki arazinin birleşimi olan bu alana toplam 228 bin metrekare satılabilir inşaat yapılmış olacak. Bölgede metrekare satış değerinin 4-5 bin dolar olduğu hesaba katıldığında, iki alana yapılacak lüks konut- rezidans birleşimi projenin toplam satış değeri en az 900 milyon dolar olacak.
HASILAT PAYLAŞIMI TOKİ, inşaat şirketleriyle ortaklaşa yaptığı konut projelerinde hasılat paylaşımı modelini uyguluyor. Bu modelle, orta-üst gelir düzeyi için üretilen konutlardan elde edilen gelir, alt gelir düzeyine ucuz konut yapmak için fon yaratıyor. Ali Sami Yen ve Şişli Etfal'in arazisinde de hasılat paylaşımı modeli uygulanacağı göz önüne alınırsa borçtan kurtulamayan Galatasaray hem hiç para harcamadan yeni stadına kavuşmuş, hem de düşük gelirli ailelerin ev sahibi olabilmesi için fon yaratmış olacak. Sistem basitçe şöyle işleyecek: Örneğin toplam 900 milyon dolarlık proje TOKİ tarafından hasılat paylaşımı modeliyle bir inşaat şirketine ihale edilecek. Gayrimenkul piyasasındaki canlanmayla birlikte son dönemde bu tip ihalelerde TOKİ'ye verilen pay yüzde 50'lere kadar çıkıyor. Yani TOKİ satılan her metrekarenin yüzde 50'sini alıyor. Dolayısıyla 900 milyon dolarlık projenin 450 milyon dolarlık kısmı TOKİ'ye kalıyor.