kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nasıl yapılır?
Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure
Nasıl yapılır?

Nasıl yapılır?


Son yıllarda bana en güzel aşureyi Nesrin Esirtgen yolluyor. Meraklı gençler için kitabi bir tarif sunuyorum:.

Önceden buğdayı ılık suya, kuru fasulyeyi soğuk suya, nohutu da ılık tuzlu suya basın. Sabaha nohutu, kurufasulyeyi yıkayın ayrı ayrı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Kuru kayısı ve kuru inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın. Büyük tencereye suyu, buğdayı ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca altını kısıp ağır ateşte pişmeye bırakın. Dibini tutmaması için arada karıştırın. Buğdaylar iyice yumuşayınca kapağını açın ve haşlanmış kuru üzümleri ilave edin. Hoş koku vermesi için portakal kabuklarını da içine ilave edin. Nohut ve kurufasulyeyi de katıp sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ekleyin, toz şekeri de katıp kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Süt ilave edin (süt, hem aşurenin tadını artırır hem de rengini beyazlaştırır). Kıvamın koyu olmaması için az sıcak su ilave edin. Kuru inciri de katıp 5 dakika daha karıştırarak ateşten alın. Üstünün kabuk tutmaması için arada karıştırarak bir süre kapağı yarı kapalı durumda piştiği tencerede soğutun. Kaplara döküp, üstü kabuk tutunca üzerlerini süsleyin.

Malzemeler
*400 gr aşurelik buğday
*125 gr kurufasulye
*125 gr nohut
*150 gr kuru kayısı
*200 gr kuru üzüm
*150 gr kuru incir
*1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi( tepeleme)
*800 gr toz şeker
*5 litre su
*1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
*1 su bardağı süt
*1 tatlı kaşığı gülsuyu (isteğe bağlı)

Üzerini süslemek için:
Dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Geleceğin şarap merkezi
 Cadde'de kahvaltı keyfi
 Polonya seferinde lohusa şerbeti
 İstediği şarabı içebilen var mı?
 Türkler evde en çok balkabaklı mantı istiyor
 Şili'de bağbozumu zamanı
 Soframızda nur kaza bela geri dur
 Küçük buluşlarıyla servet kazandılar
 Çikolatada kalite devrimi
 Öğle tatiliniz için yemek tarifleri
 Antalyalı aşçılar Avrupa yolcusu
 "İnek eti yemek niçin yasaktır?"
 Komşuların gözü Anadolu mutfağında
 Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe
 Çıralı bahçeleri portakal kokuyor
 Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın
 Mutfak sanatı üniversiteye girdi
 Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü
 Halk mutfağımızdan sapasağlam tavuk
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
Abdi İpekçi Arena'yı hiç unutmayacaklar
Üç hafta önce yayınladığımız bir haber Hakkarili gençlerin...
Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
Futbol dünyasının ikinci davası: Sakat milliler
Faslı oyuncu Oulmers'in davası sonuçlandı. Milli takıma giden yabancı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.