|
|
Bazıları siyah sever siyah
Türkiye'de alternatif müzikle ilgilenen sayılı şirketlerden Hammer Müzik 15 yaşına girdi. Işe metal'le başlayan, rap'le devam eden, ünlü rap'çi Ceza'nın da şirketi Hammer'a kulak verin.
Müzikle ilgilenenler bilir; en ilginç albümler "indie" denen bağımsız şirketlerden çıkar. Türkiye'de de böyle birkaç şirket var; bunların en eskilerinden biri Hammer Müzik 15. yaşına girdi. Bu vesileyle, şirketin sahibi Haluk Ataklı ile sohbet ettik. Ataklı'ya önce bu "indie" meselesini sorduk. Müzik piyasasının en fazla % 10- 15'ini oluşturan bağımsız şirketlerin artık piyasanın en az yarısını oluşturduğunu, büyük firmaların az satan albümlerle ilgilenmedikleri söyledi. Ayrıca büyük gruplar da büyük firmaları tercih etmiyormuş çünkü işlerine karışılmasına tahammül etmiyorlarmış. Nasıl yani? Örneğin metal grupları Unkapanı'nda bir şirkete gittiklerinde, "Şuraya bir darbuka solo koyalım, klipte dansöz oynatalım" şeklinde "öneri"lerle karşılaşıyorlarmış. (Bazı müzisyenlere bakıp da "Bu adam bu işi niye yapmış?" diye sorduğunuz oluyor değil mi?) Ataklı, darbuka kullanarak oriental metal diye bir tarza imza atan İsrailli grubu da hatırlatıyor. Hammer da ney, kanun gibi Türk sazlarını kullandıkları bir albüm hazırlıyor. Iyi müzik konusunda Haluk Ataklı'ya güvenmekte fayda var. Şimdi ünü Türkiye sınırlarını aşan Ceza'yı da keşfeden Hammer çünkü.
BOL PANTOLON GİYENLER "Yeraltı Operasyonu" adlı albümde Ceza'nın ilk grubu olan Nefret'i ve Silahsız Kuvvetler'i dinleyip beğenmişler, ikisine de albüm yapmışlar. Sonra arkadaşı askere gidince Ceza yalnız çalışmaya başlamış... "İki farklı rap türü var" diyor Haluk Ataklı. "MTV rap'i diyebileceğimiz kızlardan, paradan bahsedenler, bir de örneğin Fransa'da, Fas ya da Cezayir kökenli olup yaşadıkları sorunları kavga ederek değil müziğine yansıtarak çözen insanlar. Ceza da bu türden, başkalarının söylemek isteyip de söylemediği gerçekleri söylüyor." Türkler rap'te çok başarılılar; Almanya'da, Almanca rap yapan Türk grupları bile var, Ceza da dünyanın her yerinde festivallere çağırılıyor. Peki hiphop'çılara yönelik önyargılar kırıldı mı? "Bol pantolonlular" rahat gezebiliyor mu? Haluk Ataklı, Türkiye'de insanların birbirlerine tahammüllerinin arttığına işaret ediyor ve rap dinleyen, o tarzı yaşayan, öyle giyinen gençlere yönelik önyargıların kırıldığını söylüyor.
Ayşe DÜZKAN
|