Almanya'nın bir numaralı elektrik şirketi RWE, Enerji Bakanlığı'na giderek toplam 5 milyar Euro'luk ortaklık teklif etti. Kendine partner olarak EÜAŞ'ı seçen şirketin tek şartı şu: Bu işleri bize ihalesiz verin RWE, Afşin Elbistan C Santrali'ni sıfırdan yapmayı, A santralini rehabilite etmeyi, B'nin kömür havzalarını geliştirmeyi taahhüt etti. Yetmedi büyük bir bölgenin dağıtım ihalesini ve hidroelektrik santral yapma iznini de istedi.
Elektrikte Almanya'nın birinci, Avrupa'nın ise üçüncü büyük şirketi RWE, Enerji Bakanlığı'na 5 milyar Euro'luk ortaklık teklif etti. Hafta başında önce Enerji Bakanlığı'na ardından da EPDK'ya giden Alman şirketin yetkilileri, "Afşin Elbistan A Termik Santrali'nin rehabilitasyonu, B santralinin kömür alanlarının geliştirilmesini ve Afşin Elbistan C Santrali'nin sıfırdan inşaasını EÜAŞ (Elektrik Üretim AŞ) ile ortak olarak yapmaya talibiz" dedi. Söz konusu yatırımlar için 2.5 milyar Euro vermeye hazır olduğunu ve devletten garanti istemeyeceğini belirten firma, eğer Ankara, İstanbul gibi illerin elektrik dağıtım ihalesini alır ve bazı hidrolik santraller kurmalarına da izin verilirse bu rakamı 5 milyar Euro'ya çıkaracağı sözü verdi. RWE'nin önerdiği pakette 20 milyar kilovaatsaatlik elektrik üretimi taahhüdü var.
'İHALESİZ İSTERİZ' RWE, bu sırada şirket ilginç de bir şart öne sürdü. "Tüm bu işleri bize ihalesiz, Bakanlar Kurulu kararı ile verin" diyen RWE yetkilileri, yatırımların kendileri tarafından gerçekleştirileceğini belirterek EÜAŞ'ın ortaklıkta sermayedar olarak bulunmasını istedi. RWE aslında Türkiye'ye pek de yabancı değil. Daha önce Afşin Elbistan Kömür Havzası'nın rehabilitasyon çalışmasını yapmış. Halen bölgedeki kömür rezervlerinin nasıl rehabilite edeceği konusunda da enerji bürokrasisine danışmanlık yapıyor. İnceleme yaparken kömür havzalarının özelleştirilmesinin santrallerin değerini düşüreceği konusunda görüş bildiren RWE'nin bu sırada büyük potansiyeli görüp talipli olduğu ifade ediliyor. 25 milyon abonesi olan RWE'nin Enerji Bakanlığı'na projeyi sunduktan sonra elektrik dağıtım özelleştirmeleri, kamu ile birlikte ortak yatırım yapma konularının mevzuatlara uygun olup olmadığı yönünde EPDK Başkanı Yusuf Günay ile toplantı yaptığı ifade ediliyor. EÜAŞ'a PPP(Public Privite Parntership) yani özel sektör kamu ortaklığını öneren Alman RWE'nin bu teklifi 4628 sayılı yasaya aykırı değil. Yasada Türkiye'nin bir arz güvenliği sorunu yaşaması durumunda EÜAŞ'ın direkt yatırımcı olarak piyasada yer alabileceği ifade ediliyor.