DPT bünyesindeki bir ihtisas komisyonu, yoksulluğun yenilmesi için 'zekât marketler zinciri' kurulmasını önerdi.
"GelirDağılımı ve Yoksullukla Mücadele Komisyonu"nun hazırladığı taslakta, yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe çare için en çarpıcı öneri ilahiyatçı Prof. Yeniçeri'den geldi. Dini vecibe olan zekâtın kendi kurumuna kavuşması gerektiğini savunan Yeniçeri, "Yoksullara dağıtım yapan zekât marketler zinciri kurulsun" dedi.
Yoksulluğa çözüm: Zekât market
DPT bünyesindeki yoksulluk komisyonunun hazırladığı taslak metne, ilahiyat profesörü üyenin önerisiyle "zekât mağazaları zinciri" kurulması önerisi girdi.
DPT bünyesinde kurulan bir ihtisas komisyonunun hazırladığı taslak raporda, yoksullara dağıtım yapacak "zekât mağazaları zinciri" kurulması önerildi. Cumhuriyet Üniversitesi'nin ilahiyatçı öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Yeniçeri'den gelen öneriye, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de olduğu bazı komisyon üyeleri "Yoksullukla konusu daha bilimsel ele alınmalı" diyerek karşı çıktı. DPT'nin çalışmalarını yürüttüğü Dokuzuncu Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında oluşturulan "Gelir Dağılımı ve Yoksullukla Mücadele Özel İhtisas Komisyonu" raporundaki ilginç öneri dikkat çekti. Hazırlanan taslakta yoksulluğun yenilmesi ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi için zekâtın kullanılması önerildi. Taslakta zekâtın Türkiye için "büyük bir imkan" olduğu savunuldu ve şu öneride bulunuldu: "Zekât, diğer dini hizmetler için olduğu gibi kendi özel kurum ve teşkilatına kavuşturulmalı. Bu kurum kendi yapılanmasını oluşturarak yoksullara dağıtım yapan zekât mağazalar zinciri ihdas edilebilir." Taslakta, gelir dağılımı ve yoksullukla mücadele konusunda çizilen "2013 Vizyonu" nda da her yurttaş için "insanca yaşam güvencesi"nin önemine vurgu yapıldı. Raporda dikkat çeken bazı öneriler şöyle:
* Kişi başına asgari sosyal yardım miktarı, fert başına düşen gelirin yüzde 40'ı olmalı (AB'de oran yüzde 40-60 arasında).
* İşgücü niteliği taşımayan dezavantajlı gruplara (özürlü, yaşlı, bakıma muhtaç kişiler vs.) karşılıksız ve şartsız yardımlar yapılmalı.
* Zekât diğer dini hizmetlerdeki gibi kendi özel kurum ve teşkilatına kavuşturulmalı. Bu kurum yoksullara dağıtım yapan zekât mağazalar zinciri kurabilir.
* Türkiye'de yoksullukla mücadele eden kurumlar tek çatıda toplanmalı. Toplantılara, DPT dışında, Sağlık, Milli Eğitim ve Tarım Bakanlığı, ODTÜ, Hacettepe, Sakarya ve Dumlupınar Üniversiteleri, TÜİK, Özürlüler İdaresi, Emekli Sandığı, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TÜSİAD ve Deniz Feneri Derneği temsilcileri katıldı. 30 Mart'ta yapılacak son toplantıda, raporda, zekâtla ilgili önerinin yer alıp almayacağı kesinleşecek.