İpsala'da 500 ev boşaltılıyor
Edirne'nin İpsala ilçesinde, 120 metrelik seddenin yırtılması nedeniyle dün vatandaşların tahliye edildiği Köprü mahallesinde, evlerde bulunan eşyalar 4. Mekanize Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birliklerce güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.
Edirne Valisi Nusret Miroğlu, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri,Edirne milletvekilleri, kaymakamlık ve öteki yetkililer, İpsala'da oluşturulan İlçe Kriz Merkezi'nde yaptıkları toplantıda, Sarıcaali köyü yakınlarında yırtılan sedde dolayısıyla, Köprü mahallesindeki vatandaşların ev eşyasının tahliyesine karar verdiler.
Bunun üzerine, 4. Tugay Komutanlığı'na bağlı asker birlikler, 500 konutun bulunduğu Köprü mahallesindeki vatandaşların ev eşyalarını askeri araçlarla İpsala Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait depolara taşımaya başladı. Çok katlı olan evlerdeki eşyalar ise üst katlardan askerlerin yardımıyla taşındı.
Çevrede bulunan traktör ve otomobiller ise İlçe Kriz Merkezi bünyesinde oluşturulan güvenli bir bölgede toplandı.
Olası bir taşkın sonucu sıkıntı yaşanmaması için evlerinden tahliye edilen vatandaşlar ise 2 gündür geceyi belediye düğün salonu ve okullarda geçiriyor. Kızılay ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla da vatandaşlara gıda maddesi dağıtılıyor.
80 BİN DÖNÜM ARAZİ SULAR ALTINDA KALDI
İpsala'ya bağlı Karpuzlu Beldesi Belediye Başkanı Tevfik Şahinbaş beldede 80 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını belirterek, ''Eğer sular altında olan bu alanda çeltik ekimi yapılamazsa, 6 milyon YTL'lik ekonomik zarar yaşanır'' dedi.
DSİ ve diğer yetkilileri, bölgedeki seddelerin yırtılma ihtimali konusunda uyardıklarını, ancak kendilerinin dikkate alınmadığını öne süren Şahinbaş, ''Şimdi ise seddelerin yırtılmasıyla bölgede afet boyutunda sorun yaşanıyor'' diye konuştu. Şahinbaş, Karpuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Sulama Kooperatifi'ne ait çeltik kurutma tesislerinin de sular altında kaldığını ve zarar gördüğünü kaydetti. Bu arada, İpsala Sınır Kapısı'na giden karayolundaki ikinci köprüde dün çökme meydana gelmesi üzerine, trafik yeni yapılan duble yol üzerindeki köprüye kaydırılmıştı. Yunanistan ile Türkiye arasında bağlantının sağlandığı İpsala gümrüğünde, şu anda ulaşım yönünden bir sıkıntının olmadığı belirtildi.
50 YILDIR GÖRÜLMEYEN TAŞKIN
Öte yandan, İpsala'da 1956 yılından bu yana, nehirlerden kaynaklanan taşkın yaşanmadığı bildirildi. İpsala'da saat 12.00'de 2202 metreküp/saniyeye olan suyun debisinin bugün 14.00 itibariyle 2147 metreküp/saniyeye düştüğü belirtildi.
Kirişhane Ölçüm İstasyonu'nda sabah yapılan ölçümde de Meriç Nehri'nin su debisi 1089 metreküp/saniyeden, 1056 metreküp/saniyeye, Bulgaristan Svilengrad'da 885 metreküp/saniyeden 603 metreküp/saniyeye, Arda Nehri'nin 294 metreküp/saniyeden 272 metreküp/saniyeye ve Tunca Nehri 139 metreküp/saniyeden 135 metreküp/saniyeye düştü.
(AA)
|