|
|
ÖSS'de en çok merak edilenler
Üniversite adayları, bu yıl yeni sisteme göre uygulanmaya başlanacak Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS), ençok hangi derslerden soru yöneltileceğini merak ediyor.
Adaylar, sınavı düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM), internet sitesinden soru yağmuruna tuttu. ÖSS'yi tek oturumda ''iki aşamalı'' hale getiren ve tüm lise müfredatını kapsayacak şekilde soru yöneltileceğini duyuran ÖSYM, adayların yeni sistemle ilgili merak ettiği konulara açıklık getirmeye çalışıyor.
MATEMATİK SORULARI
ÖSYM'nin
adaylara verdiği yanıtlardan derlenen bilgilere göre, ÖSS'de Matematik-1 testinde, eskiden olduğu gibi Matematik derslerinde okutulan Geometri konularıyla ilgili sorular yer alabilecek. Bu bağlamda Matematik-1 testinde eskiden olduğu gibi Analitik Geometri soruları da bulunabilecek.
Matematik-2 testinde ise 10. ve 11. sınıflarda alan seçmeli dersi olarak okutulduğu için Analitik Geometri'den soru yöneltilmeyecek. Matematik-2 testinde liselerin Fen Bilimleri ve Türkçe-Matematik alanlarında 10. ve 11. sınıflarda okutulan Matematik ve Geometri derslerinde öğretilen konularla ilgili sorular yer alabilecek.
Matematik-2 testindeki Geometri soruları, lise 10. ve 11. sınıflarda okutulan Geometri müfredatı ile sınırlı olacak. Ancak önceki yıllarda ortak müfredatta öğrenilen bilgilerin bu dersler için bir temel oluşturduğunun dikkate alınması gerekiyor.
''PUAN TÜRLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ''
ÖSYM, Eşit Ağırlıklı puan türüyle öğrenci alınan Sosyoloji ve Mantık bölümlerinin sorularının ÖSS'de Sosyal Bilimler testinde yöneltilmesine karşın, Eşit Ağırlıklı puan türü hesaplanırken Sosyal Bilimler testinin neden dikkate alınmadığı sorusuna, bunun bir çelişki olmadığı yanıtını verdi. ÖSYM, şu açıklamayı yaptı:
''Sosyoloji ve Mantık dersleri liselerde yalnız Sosyal Bilimler alanında okutulmakta, Türkçe-Matematik alanında okutulmamaktadır. Bu nedenle Sosyoloji ve Mantık dersleri ile ilgili sorulara Sosyal Bilimler-2 testinde yer verilebiliyor, Edebiyat-Sosyal Bilimler testinde yer verilemiyor. Çelişki gibi görünse de bu bir çelişki değildir. Ancak değişen koşullara göre, zaman içinde bazı bölümlerin puan türlerinin gözden geçirilmesinin ve gerektiğinde yetkililerce değiştirilmesinin uygun olacağı da bir gerçektir.''
SINAV SÜRESİ UYARISI
ÖSYM, tercih edecekleri alanların puan türlerine dikkat etmeleri konusunda adayları uyararak, sınav süresini göz önünde bulundurmalarını istedi.
Adayın, 195 dakikalık sınav süresini testler arasında dilediği gibi kullanabileceğini bildiren ÖSYM, ''Lisede alanı Türkçe-Matematik olan bir öğrenciyim. ÖSS'ye sözelden girebilir miyim?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:
''Türkçe-Matematik alanından mezun bir aday, eğer SÖZ-2 puanını seçerse tercih yapacağı yükseköğretim programları çok kısıtlanır. Diğer taraftan SÖZ-2 puanının hesaplanmasını isteyen bir adayın sınavda ilk 4 teste ek olarak Edebiyat-Sosyal ve Sosyal Bilimler-2 testlerini yanıtlaması gerekecektir. Sosyal Bilimler-2 testinde yer alacak sorular ise Türkçe-Matematik kolunda okutulmayan Tarih, Coğrafya, Sosyoloji ve Mantık dersleri ile ilgili olacaktır.
Dolayısıyla öğrencinin okulda görmediği derslerle ilgili soruları da yanıtlaması gerekecektir. Özetle, Türkçe-Matematik alanı mezunları tarafından seçilmesi gereken puan türü, doğal olarak EA-2'dir. Ancak önerilmemekle birlikte ve yukarıda sayılan sakıncaları bilerek, aday isterse SÖZ-2 puanını seçebilir. Yine önerilmemekle birlikte, aday isterse EA-2 ve SÖZ-2 puanlarını birlikte seçebilir. Ancak bu durumda adayın 195 dakikalık sürede 7 testi, yani 210 soruyu yanıtlaması gerekecektir.''
Aynı yöndeki, ''Eski sistemde adaylar tercihleri arasında puan türleri farklı yükseköğretim programlarına birlikte yer verebiliyorlardı. Bu durum yeni sistemde de mümkün olabilecek mi?'' sorusuna, ''Teorik olarak evet'' yanıtını veren ÖSYM, yeniden sınav süresine işaret ederek, yeni sistemde adayların alanlarıyla ilgili testleri yanıtlamalarının kendi lehlerine olacağını vurguladı.
YABANCI DİL SINAVI
Yabancı dil puanıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, ÖSS'de hangi testleri yanıtlaması gerektiğini ÖSYM şöyle açıkladı:
''Yabancı dil ağırlıklı ÖSS puanıyla (AÖSS-DİL) öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların ÖSS'ye ek olarak Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) da başvurması ve girmesi gerekir. Bu adayların ÖSS'de hangi testleri yanıtlaması gerektiği yapacakları tercihlere göre değişir.
Eğer aday 2. puanlarla (SÖZ-2, EA-2, SAY-2) öğrenci alan hiçbir yükseköğretim programına girmeyi hedeflemiyorsa, bir başka deyişle tüm tercihlerini DİL puanına ek olarak SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanıyla öğrenci alan programlar arasından yapacaksa, ÖSS'de yalnız ilk 4 testi yanıtlaması yeterli olacaktır.
Buna karşılık eğer aday SÖZ-1, EA-1, SAY-1 ve DİL puanlarına ek olarak SÖZ-2, EA-2 ve SAY-2 puanlarından birisi ile öğrenci alan programları da tercih etmek istiyorsa, bu adayın ÖSS'de ilk 4 teste ek olarak, seçtiği puan türü için gerekli 2 testi daha yanıtlaması gerekecektir.''
''HAKSIZLIK DEĞİL Mİ?''
ÖSYM; ''Liselerin yabancı dil alanında okuyan öğrencilerin 2006-ÖSS'de Matematik-1 ve Fen Bilimleri-1 testlerini de yanıtlaması gerekecek. Bu bir haksızlık değil mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Hayır. Liselerin yabancı dil alanında okuyan adaylardan, tercihlerinin tümünü dil ağırlıklı puanla öğrenci alan programlar arasından yapacak olanların, 2006-ÖSS'de ilk 4 testi yanıtlamaları yeterli olacaktır. Bu durum DİL puanına ek olarak SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanlarıyla da tercih yapacak adaylar için de geçerlidir. İlk 4 testte sorulacak sorular, tüm öğrencilerin ilköğretim ya da ortaöğretimde okuduğu ortak müfredatla ilgili olacaktır. Dolayısıyla adayların yanıtlaması gereken Matematik-1 ve Fen Bilimleri-1 testlerinde yer alacak sorular da okudukları konularla ilgili olacaktır.
Özetle bir haksızlık söz konusu değildir. Aksine 195 dakikalık sınavda, yabancı dil alanından gelen adaylar tarafından 180 yerine 120 sorunun yanıtlanmasının yeterli olabilmesi, süre açısından bir kolaylıktır.''
SORULAR İNTERNETTE
Öte yandan, tek aşamalı sınav sisteminin uygulanmaya başlandığı 1999 yılından itibaren 2005 yılına kadar gerçekleştirilen ÖSS ve YDS soruları, ÖSYM'nin internet sitesinde yer alıyor.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu sınavların yanı sıra, ÖSYM'nin düzenlediği Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve diğer tüm sınavların sorularının da bu yıldan itibaren internetten yayınlanacağını açıkladı.
ÖSS sorularının, ÖSS yapıldıktan hemen sonra internete konulduğunu anımsatan Yarımağan, şimdiye kadar diğer sınavlar için böyle bir uygulama yapmadıklarını kaydetti. Yarımağan, ''Bu seneden itibaren, yapacağımız tüm sınavların sorularını açıklayacağız. Sınav yapıldıktan sonra aynı gün internet sitesine koyacağız'' diye konuştu.
Yarımağan, söz konusu sınavlarda geçmiş yıllarda yöneltilen soruların internette yayınlanıp yayınlanmayacağına ilişkin soru üzerine, ''Hayır yayınlamayacağız. Çünkü o dönemdeki koşullar onu gerektiriyordu. O soruları 'belki yeniden kullanırız' diye sakladık ama bundan sonra kendimizi bu şekilde ayarlayacağız'' dedi.
(AA)
|