Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki aşırı değerlenmesine dikkat çekerek, "Kur alarm veriyor. Bu kura artık müdahale edilmeli" dedi.
Lira çok değerli, müdahale şart
2001'de temeli atılan ekonomik programın mimarı BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş Türk Lirası'ndaki değerlenmenin alarm verdiğini belirterek, "Kura artık müdahale edilmeli" dedi.
Temeli 2001'de atılan bugünkü IMF destekli ekonomik programın mimarı Kemal Derviş, değerli TL'nin önemli bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'nin ekonomik hayatına bundan beş yıl önce 2001 krizi ile birlikte giren dalgalı kur ile ilgili tartışmalar artmaya başladı. Tartışmaya en son katılan isim olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'de aşırı değerli TL sorunu yaşandığını ve çeşitli araçlarla bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi. CNN Türk'e konuşan Kemal Derviş, dalgalı kur sisteminde çok radikal bir oynama yapmamakla birlikte artık müdahale etmenin zamanının geldiğini belirtti. Bugünkü tehlikenin 2001'dekinden farklı olduğuna dikkat çeken Derviş, şunları söyledi: "Bugünkü tehlike, aşırı değerlenmiş bir kurdur; 2001'in tam tersi.
Türkiye'de aşırı sermaye girişi ve aşırı değerli TL sorunu var. Bunun yanında ekonomide işsizlik ve para politikası ile ilgili problemler var."
BU CARİ AÇIKLA YAŞANMAZ Bazı durumlarda piyasaların da büyük hatalar yapabileceğine işaret eden Derviş, "Bazen piyasalarla beraber hareket etmek yerine, onun yönünü belirlemek gerekir" diye konuştu. Derviş, reel sektörün mevcut seviye ile zorlandığına da dikkat çekerek, "Reel sektör 'Biz bu kurla yaşayamıyoruz, bize bir şeyler verin' diyor. Kur konusunda reel sektöre temel istikrarı bozmadan, yarışmacı kur açısından yardımcı olunmalı." dedi. Milli gelirin yüzde 6-7'sine ulaşan cari açığın rahatsızlık yaratabilecek bir boyuta ulaştığına da dikkat çeken Derviş, bunun devamının çok sakıncalı olduğunu kaydetti.