Dünya Bankası Başekonomisti Varoudakis, cari açık baskısının süreceğini, yüzde 10 olan işsizlik oranı içinde gizli işsizliğin olmadığını belirtti.
DünyaBankası Baş Ekonomisti Aristomene Varoudakis, Türkiye'nin son yıllarda güçlü bir ekonomik performans sergilediğini, ancak cari işlemler açığı ve işsizliğin zayıf alanları oluşturduğunu söyledi. Varoudakis, Dünya Bankası ve Hazine tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türkiye: Ülke Ekonomik Raporu (CEM) Sürdürülebilir Büyüme ve Avrupa Birliği'ne Yakınsama" konulu konferansta, "Ülke Ekonomik Raporuna Genel Bakış'' başlıklı bir sunumda bulundu. Son yıllarda gerek enflasyon gerek büyüme açısından, gerekse kamu maliyesindeki iyileşme açısından Türkiye'nin güçlü bir ekonomik performans sergilediğini kaydeden Varoudakis; bu başarılı performansın arkasında reformların uygulanması ve parasal-mali disiplinin olduğunu belirtti. Türkiye ekonomisince cari işlemler açığı ve işsizlik gibi zayıf alanlar da olduğunun altını çizen Varoudakis, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 6'yı geçtiğini, güçlü bir büyümeye rağmen işsizliğin yüzde 10'lar düzeyinde bulunduğunu, bu orana gizli işsizliğin de dahil olmadığını vurguladı.
'MALİ DİSİPLİN ŞART' Cari açık baskısının hızlı büyüme senaryosuna göre devam edeceğini kaydeden Varoudakis, bu çerçevede yüksek enerji fiyatlarının cari açığa katkıda bulunacağını, ancak AB uyum sürecinde Türkiye'ye sermaye akışının da gerçekleşeceğini ifade etti. Sürdürülebilir büyüme ve cari açığın belli koşullarının olduğunu vurgulayan Varoudakis, bunun için başta yüksek faiz dışı fazla ile birlikte sürekli bir mali disiplin gerektiğini, bunun yanı sıra, özel tasarrufların teşviği güçlü bir yatırım ortamının sağlanması, özellikle hizmet sektöründe piyasa serbestliğinin gerçekleştirilmesi, rekabetin yerleştirilmesi gibi unsurların da önemli olduğunu kaydetti. Varoudakis, Türkiye'nin AB üyeliğine yakınlaşma sürecinde 2014'e kadar AB'nin kişi başına gelir ortalamasında belirli oranlarda yakınlaşacağını anlattı.