|
|
|
|
|
|
Organik olsun ya da olmasın yiyelim
Günümüz portakalları dayanıklı meyveler. Standart üretimde toplandıktan sonra deterjanla yıkanıyor, etilen gazı verilerek üzerinde yeşil kısımlar varsa ya da meyve yeşil kalmışsa, her yanı eşit, sarı renge büründürülüyor, dış yüzeyi bir mum tabakasıyla kaplanıp mühürleniyor. İçindeki suyun buharlaşması önleniyor, uzun süre soğuk depolarda saklanıp vakti gelince piyasaya sürülmesi sağlanıyor. Her ne kadar bu mum tabakasının sağlığa zararlı olup olmadığı hakkında uzmanlar tam bir görüş birliğine varmasalar da kabuğunun, iyice yıkanıp bir bezle ovulsa bile yenmemesi tavsiye ediliyor. Batı'da reçel için özel olarak mumlanmadan bırakılmış portakallar satılır. Bizde ise ayrım yapma olanağı yok. Meğer ki Çıralı Kooperatifi gibi organik yöntemler uygulayan üreticilerin ürünlerini alalım. Bu organik ürünler konusunu bir başka yazıya bırakmak istiyorum. Şimdi portakalın en fazla ve en sulu olduğu dönem. Dolayısıyla organik olsun ya da olmasın vitamin deposu bu güzelim meyveyi şimdi bol bol yiyelim...
|
|
|
|
|
|
|
|
|