|
|
|
|
|
Nasıl yapılır?
|
|
Son yıllarda bana en güzel aşureyi Nesrin Esirtgen yolluyor. Meraklı gençler için kitabi bir tarif sunuyorum:.
Önceden buğdayı ılık suya, kuru fasulyeyi soğuk suya, nohutu da ılık tuzlu suya basın. Sabaha nohutu, kurufasulyeyi yıkayın ayrı ayrı yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Kuru kayısı ve kuru inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın. Büyük tencereye suyu, buğdayı ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca altını kısıp ağır ateşte pişmeye bırakın. Dibini tutmaması için arada karıştırın. Buğdaylar iyice yumuşayınca kapağını açın ve haşlanmış kuru üzümleri ilave edin. Hoş koku vermesi için portakal kabuklarını da içine ilave edin. Nohut ve kurufasulyeyi de katıp sürekli karıştırarak 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ekleyin, toz şekeri de katıp kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Süt ilave edin (süt, hem aşurenin tadını artırır hem de rengini beyazlaştırır). Kıvamın koyu olmaması için az sıcak su ilave edin. Kuru inciri de katıp 5 dakika daha karıştırarak ateşten alın. Üstünün kabuk tutmaması için arada karıştırarak bir süre kapağı yarı kapalı durumda piştiği tencerede soğutun. Kaplara döküp, üstü kabuk tutunca üzerlerini süsleyin.
Malzemeler *400 gr aşurelik buğday *125 gr kurufasulye *125 gr nohut *150 gr kuru kayısı *200 gr kuru üzüm *150 gr kuru incir *1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi( tepeleme) *800 gr toz şeker *5 litre su *1 çorba kaşığı ayçiçek yağı *1 su bardağı süt *1 tatlı kaşığı gülsuyu (isteğe bağlı)
Üzerini süslemek için: Dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık.
|
|
|
|
|
|
|
|
|