|
|
|
|
Çin'e okumaya gitti fotomodel oldu
Ankara Üniversitesi öğrencisi Bengü Ergin Çince'sini geliştirmek için gittiği Pekin'de fotomodel olarak adını duyurdu. Şimdi Ergin'in fotoğrafları Çin'de çok sayıda dergi ve kataloğu süslüyor.
Pekin Üniversitesi'nde Çin Edebiyatı okumaya giden Bengü Ergin (21), güzelliği ile kısa sürede dikkat çekti ve dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in beğenilen fotomodellerinden biri oldu. Gelen bir teklif üzerine bir emlak fuarında hosteslik yapan Bengü, daha ilk işinde model avcılarının teklifleri ile karşılaştı. Fiziğinin yanı sıra Çince bilmesiyle de takdir toplayan Bengü, kısa sürede çeşitli dergilerde ve reklamlarda boy gösterdi; "Türk manken" olarak şöhreti yakaladı. Dil sorunu yaşamadığı için pek çok firma tarafından tercih edildiğini söyleyen Ergin, "Diğer model arkadaşlarıma, yönetmenlere tercümanlık bile yaptım. Hiç sorun çıkarmadığım için çok hızlı yükseldim. İyi bir imaj çizdiğime inanıyorum" diyor. Çin televizyon kanallarındaki altı reklam filminde boy gösteren, fotoğrafları çok sayıda dergi ve kataloğu süsleyen Ergin, eğitimini tamamlamak için şimdi Türkiye'de. Pekin Üniversitesi Edebiyat Bölümü'nde bir yıl eğitim gören, Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi'nde de dil kursunu tamamlayan genç kız, öncelikli hedefinin eğitimini tamamlamak olduğunu söylüyor. Akademisyen olduktan sonra mankenliğe de devam etmek isteyen Ergin, "Hedefim ilk manken akademisyen olmak" diyor. Halen Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Sinoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi. Sinoloji, Asya'nın merkezi kültür alanı olan Çin'i konu edinen bir bilim dalı; Çin dili ve uygarlığını inceliyor.
YEMEKLERE ALIŞAMADIM Ergin, Çinli aktörlerle çalışmasının dilinin daha da ilerlemesine yardımcı olduğunu, "Çinlilerle kavga bile etmeye başladım" sözleriyle anlatıyor! Ergin'in Çin'de yakındığı tek konu, Çin yemekleri. Ancak bunun da avantaj olduğunu, perhiz yapma gereği duymadığını söylüyor. Ergin yakından izlediği Çin moda sektörünü ise şöyle değerlendiriyor: "Reklam çekimlerinde teknik yönden çok iyiler ama estetik yönden aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Pekin'de çoğunlukla canlı şovlar tercih ediliyor. Çinlilerin moda anlayışı da bana çok plastik, yapay geldi. Her biri tek tek güzel ama bir arada asla olmayacak şeyleri kullanıyorlar. Abartılı makyajı seviyorlar. Türkiye'de soluk sayılacak tenim Çinlilere çok ilginç geldi."
YABANCI HAYRANLIĞI VAR Ergin, Çin'de yabancılara büyük hayranlık duyulduğunu vurguluyor. Dikkat çekmemek için şapka takmak zorunda kaldığını gizlemiyor. "Çin'de yabancı hayranlığı var. Bu ilgiden bazen sıkılıyorsunuz. İlgilenmemeleri için şapka takıyordum. Pekin'de normal bir insan gibi yaşamayı özledim. Batılılara çok özenerek ve çekinerek bakıyorlar. Kendilerini yoksul bir ülkenin ezik insanları olarak görüyor, her Batılı'yı kendilerinden üstün zannediyorlar. Çin'de boyumun uzunluğu da beni rahatsız etti. Boyum 1.80 m. ama soranlara daha kısa olduğumu söylüyordum. Çünkü ajanslar boyuma uygun Çinli partner bulamıyordu." Ergin, Çinli kadınların tavırlarına da çok şaşırmış. Hepsinin 16 yaşında bir kız çocuğu gibi davrandığını ama çoğunun da 'eli maşalı' olduğunu söylüyor; "Sokak ortasında erkek arkadaşının kafasına vuran bir kadın görünce şaşırmayın! Çin'de her yerde rastlayabilirsiniz."
İbrahim Bilekli/ ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|