Fehriye Erdal'ın kurtuluşu yok
Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht'un, İspanya'da bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü terörist Fehriye Erdal konusuyla ilgili olarak telefonla aradığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, de Gucht, görüşmede Fehriye Erdal'ın bulunamaması konusunda Bakan Gül'e ''bilgi verme zorunluluğu hissettiğini'' belirterek, ''konuyu Belçika emniyet birimlerinin yakinen takip ettiğini, diğer suçluların Belçika emniyet makamlarınca yakalandığını, Erdal'ın da en yakın zamanda, mutlak surette yakalanacağını, kendisinin
olayı şahsen takip ettiğini'' söyledi.
Bakan Gül de, Erdal'ın mensubu olduğu örgütün yarattığı bu tür sıkıntılar konusunda ilgili Türk makamlarının Belçika makamlarını evvelce uyardıklarını hatırlatarak, bu olayın Belçika emniyet güçlerinin güvenilirliklerini yaralamış olduğunu, Türkiye'nin Erdal'ın bir an önce yakalanarak Türkiye'ye iade edilmesini beklediğini bildirdi.
BELÇİKALI BAKANLAR: FEHRİYE ERDAL, ARTIK TERÖRİST...
Belçika Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx ile İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Patrick Dewael, ''terörist Fehriye Erdal dosyası''na ilişkin olarak düzenledikleri ortak basın toplantısında, 28 Şubat 2006 tarihinden itibaren Fehriye Erdal'ın ''terörist'', DHKP-C'nin terör örgütü olduğunu söyledi.
Terörist Erdal'ın kaçmasına ilişkin bilgiler veren ve ''sıkıntılı açıklamalar'' yapan iki bakanın soruları yanıtlamakta güçlük çektiği gözlemlendi. Bakanlar, Bruges Ceza Mahkemesi'nin 28 Şubat 2006 kararına kadar ''masum'' kabul edilen, bu tarihten itibaren ''terörist'' olan Erdal'ın ''izini kaybettirmesinin çok sıkıntılı ve endişe verici bir durum'' oluşturduğunu, ''şimdi bir teröristin mahkeme kararından kaçtığını, Federal Savcılığın teröristi bulmak için ulusal ve uluslararası düzeyde her şeyi yaptığını'' söylediler. Adalet Bakanı Onkelinx, dosyanın adli yönüyle ilgili ayrıntılı bilgiler verirken, Erdal'ın 27 Eylül 1999'da tutuklandığını, 14 Mart 2000'de serbest bırakıldığını, bu tarihten itibaren ''tamamen özgür'' olduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Dewael, Erdal'ın ''bir evde gözaltında bulunduğuna'' ilişkin söylemlerin yanlış olduğunu, gerçekte Belçika yasalarında böyle bir uygulama bulunmadığını, adli bir karar olmadıkçazorunlu ikametin söz konusu olamayacağını bildirdi.
Teröristin kendisinden beklenenleri kaçtığı güne kadar hep yaptığını anlatan Dewael, ''Mahkeme kararına kadar silahsızdık. Duygularıma dayanarak karar alamazdım. Elimde, adli açıdan önlem almamı sağlayacak silah yoktu'' diyerek, şimdi teröristin yakalanması için elden gelen her şeyin yapıldığını belirtti.
İki bakan, teröristin istediği gibi evden çıkabileceğini ve çıktığını, sadece polise bilgi vermesi gerektiğini, istediği takdirde Belçika'dan da ayrılabileceğini, engellenemeyeceğini, ancak bunu yapmadığını anlattı.
''İZİNİ KAYBETTİRDİ''
''Belçika'dan 29 Aralık 1999'da iltica talebi olduğu ve bu başvuruhalen geçerli kaldığı için teröristin ikametine izin verildiğini'' söyleyen bakanlar, Erdal'ın 23 Şubat 2006 tarihinden itibaren ''yakın takibe'' alındığını, bu amaçla istihbarat servisinden 3 ekip, 8 kişi ve 4 araba görevlendirildiğini, ancak 27 Şubat'ta teröristin ''izini kaybettirdiğini'' anlattılar. Onkelinx, ''Adli açıdan Erdal'ı kapalı ikamete zorlayacak hiçbir önlem alınamazdı. Mahkeme kararına kadar masum ve suçsuz sayılıyordu''dedi. ''Özgür'' olduğu belirtilen teröristin neden izlendiği sorusunu yanıtlayan bakanlar, bunun ''kamu güvenliği gereği'' yapıldığını belirttiler.
''Kamuoyunun hayal kırıklığını anlıyoruz'' diyen bakanlar, dosya ve gelişmelerle ilgili olarak, dışişleri bakanlıkları kanalıyla Ankara'ya ayrıntılı bilgiler aktardıklarını duyurdular. Onkelinx, istihbarat servisinden ayrıntılı rapor istediğini, bu raporun bugün kendisine ulaştığını, ''gizli'' olduğunu, servisin çalışmaları konusunda soruşturma açtırdığını söyledi. Terörist Erdal'ın tüm dünyada arandığını söyleyen bakanlar, yakalandığı ülkede ''karmaşık bir durum yaşanacağını'', çünkü o ülkenin teröristi Belçika'ya veya Türkiye'ye iade edebileceğini, dosyaları ''tartarak'' bu kararı verebileceğini söyledi. Onkelinx, Belçika'nın teröristi Türkiye'ye iade etmesi olasılığınailişkin bir soruyu yanıtlarken, ''Yeni unsurlar var. Erdal artık bir terörist. DHKP-C terör örgütü. Türkiye'de ölüm cezası yok. Belçika adaleti bu unsurları değerlendirecektir'' dedi.
Bakanlar, ''adli süreç son bulmadığı için'', Belçika mahkemesinin ''terör örgütü'' olarak nitelendirdiği DHKP-C'nin Brüksel'deki temsilciliğinin ''şimdilik'' kapatılmayacağını ifade etti. İki bakan, gelecek hafta konuya ilişkin olarak Belçika parlamentosunu bilgilendireceklerini duyurdu.
|