Yabancı gripten korkunca turizmci 'yerliyi' keşfetti
'Tesis, pazarlama ağı, ucuz uçak var. Sıra yerli turisti çekmekte' diyen sektör, bankalardan tatil kredisi, Milli Eğitim'den de farklı dönemde tatil uygulaması istedi.
Önce kuş gribi, ardından karikatür krizi nedeniyle yurtdışından yapılan rezervasyonların yüzde 30-40 oranında gerilemesi üzerine alarma geçen turizmciler yüzlerini 'yerli turiste' döndü. Türkiye'de dünya standartlarında tesis, geniş pazarlama ağı ve ucuz ulaşım imkanlarının bulunduğuna işaret eden sektör temsilcileri, "Yerli turist için gerekli olan tüm ayaklar mevcut. Sıra yerli turiste tatil alışkanlığı kazandırmakta. Sezonun en yüksek olduğu temmuz, ağustosta değil; diğer dönemlerde de tatil yaplacağı bilincini oluşturmakta" diyor. Bu arada bankacılar ile de görüşen sektör temsilcileri 'tatil kredisi' için düğmeye basılmasını öneriyor.
ARTIK MEYVE OLGUNLAŞTI Geçtiğimiz günlerde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Federasyon (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, sektör temsilcileri ve bankacılar bir araya gelerek yerli turist sayısını artırmanın yollarını konuştu. Bu toplantının ardından görüştüğümüz TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, şu anda Türkiye'de iç turizmi büyütecek şartların oluştuğuna işaret ederek, "Tesislerin fiyat ve kalitesi belli. Şu anda Anadolu'nun tüm şehirlerinde acenta var. Özel havayolları ile birlikte ucuz ulaşım imkanı da doğdu. Şimdi yerli turisti erken rezervasyon ve yoğun sezon değil diğer sezonlarda da tatil yapacağı yönünde bilgilendirmemiz gerekiyor. Meyve olgunlaştı. Türk turizmi kırılma noktasında" değerlendirmesinde bulunuyor. Halen gerçek anlamda yerli turist sayısının 1 milyon civarında olduğunu dile getiren Barut, öncelikle bunun için bir bilgilendirme kampanyası yapacaklarını ifade ediyor. Bu arada sektörün sorunlarına da değinen Barut, döviz kurunun tekstilde olduğu gibi turizme de büyük darbe vurduğunu belirterek, "Bu fiyatlarla para kazanma şansımız yok. Tekstilin başına gelenler bizim için de geçerli. Tabii biz tesislerimizi alıp başka bir ülkeye götüremeyiz ama böyle devam ederse büyük ölçüde el değiştirmelere sahne olacaktır" uyarısında bulunuyor. Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oktay Varlıer de Türkiye'de toplam turistin içinde yerlilerin oranının yüzde 20'lerde bulunduğuna işaret ederek, "Bugünkü ortamda özel havayolları sayesinde seyahat daha ucuz hale geldi. Biz bankalarla görüşerek tüketici için uygun koşullarda tatil kredisi verilmesini de önerdik. Zaten onlar da fonlarını bir şekilde değerlendirmek istiyorlar. Sanırım bir süre sonra bu konuda yol alınmış olacaktır.Yine Milli Eğitim Bakanlığı, temmuz, ağustos aylarında yoğunluk olmaması adına her bölge için farklı dönemlerde tatil uygulamasını başlatabilir" diyor.
GİDECEK YER KALMADI Barut gibi, Varlıer de sektörün en büyük sorunun yıllardır aynı seviyede duran döviz kuru olduğuna işaret ederken sözlerine şöyle devam ediyor: "2002'den bu yana enflasyon yüzde 50 artarken, kur nedeniyle gelirlerimiz sürekli düşüyor. İlk iki yıl 2001'deki yüksek devalüasyonun meyvelerini yedik. Sonra maliyetleri kıstık, verimliliği artırdık. Ama artık gidecek bir yer kalmadı. Kalite düşüyor, kayıtdışı artıyor."