|
|
|
|
|
|
Bu okulda üstün zekâ bulaşıcı!
Üstün zekâlı öğrencilerle aynı sınıfta okuyan normal öğrencilerin zekâsı ilerledi.
Türkiye'de ilk kez uygulanan projede mutlu sonuç... Beyazıt İlköğretim Okulu'nda üstün zekâlı öğrencilerle normal öğrencilerin yan yana ders görmesine karar verildi. Dersler ilerledikçe normal olan bazı öğrencilerin de neredeyse "üstün zekâlı" seviyesine geldikleri gözlendi...
Yerli 'Einstein'lar sınıfı
Beyazıt İlköğretim Okulu'ndaki üstün zekâlı öğrenciler normal öğrencilerle beraber okuyor. Bu özel çocukların hepsinin IQ düzeyi 130'un üzerinde Sınıfların yarısını, normal yolla kayıt yaptıran öğrenciler oluşturuyor. Ve bu çocuklardan 7 tanesi de zaman içinde ileri zekâ düzeyine ulaşmış....
Onlar Türkiye'nin ilk ve tek "üstün zekâlılar" okulunda eğitim görüyorlar... Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile Beyazıt İlköğretim Okulu'nda eğitim-öğretim gören bu küçük dahilerden kiminin en sevdiği sanatçı Mozart kimininse Muazzez Abacı... Aldıkları eğitimin bir diğer özelliği de sınıftaki öğrencilerin yarısının 'normal' çocuklardan oluşması. 2002 yılında, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Üstün Zekâlılar Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Davaslıgil önderliğinde başlatılan üstünzekâlı çocuklar için özel eğitim projesi, şu an yaklaşık 180 öğrenciye hizmet veriyor. Üstün zekâlıları diğer yaşıtlarından ayırmadan, onlarla birlikte eğitim vermeyi amaçlayan proje kapsamında; öğrencilerin yarısı özel olarak seçilirken diğer yarısı normal şekilde kayıt yaptıran çocuklardan oluşuyor. Ancak bazı derslerde üstün zekâlı öğrencilerin gruplar oluşturarak kendi hızlarına göre ilerlemeleri de sağlanıyor.
ÖZEL TESTLER YAPILIYOR Sekiz şubede 30'ar öğrenciden oluşturulan sınıflarda eğitim gören öğrencilerin diğer devlet ya da özel okullarda okuyan öğrencilerden matematik,yaratıcılık ve benlik saygısı konularında çok daha başarılı olduklarını ifade Prof. Dr. Davaslıgil, bu öğrencilerin IQ düzeylerinin 130'un üzerinde olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: "Okula seçilmeden alınan ve üstün zekâlı çocuklarımızla aynı sınıflarda okuyan öğrencilerimizin de bu eğitimler sayesinde IQ seviyelerinin yükseldiğini gözlemledik. Hatta bu öğrencilerimizden yedi tanesi zaman içinde neredeyse üstün zekâlı seviyesine geldi." Okula başvurmak için ilk olarak rehberlik eğitim merkezine başvurulduğunu anlatan okul müdürü Eşref Karagözoğlu ise, daha sonra ikinciaşama seçimler için de zekâ, yaratıcılık ve matematik testlerinin uygulandığını kaydediyor. Okula seçilen 'üstün' öğrencilerden biri olan Onur Anamur'un da IQ'su 130'un üzerinde... Minik Onur henüz birinci sınıfa gidiyor. Küçük dahiye ileride ne olmak istediğini sorduğumuzda ise diğer pekçok çocuk gibi "doktor olmak istiyorum" cevabını alıyoruz ancak bir farkla... Minik Onur ihtisas alanını çoktan seçmiş bile; kulak-burun-boğaz... Ayrıca tarih ve coğrafyaya da çok meraklı olduğunu söyleyen Onur, bize Kurtuluş Savaşı'nı ya daRomalılar'ın bütün tarihini anlatabileceğini belirtiyor. Onur'a en çok sevdiği sanatçıyı sorduğumuzda ise, "Mozart ve Beethoven" yanıtı alıyoruz.
'DOKTOR OLACAĞIM' Gülçin Çetin de bir diğer üstün zekâlı öğrenci. Henüz 7 yaşında... O da doktor olmayı kafasına koymuş. Ama minik Gülçin'in tercihi farklı; kadın doğum uzmanı olmak istiyor. Bu seçiminin ardında yatan sebepse, kadınlara çocuk doğurtmak isteği. Konuşmamız esnasında bize İstiklal Marşı'nı okumak istediğini de söyleyen Gülçin o sırada tahtaya çıkıyor ve İstiklal Marşı'nın10 kıtasını birden ezbere okuyuveriyor. Ona en sevdiği sanatçıyı sorduğumuzda ise, "Ben Türk sanat müziği hayranıyım. Muazzez Abacı ve Emel Sayın dinliyorum" şeklinde yanıtlıyor. Sekiz yıllık eğitimin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın da desteği ile üstün yetenekli çocukların eğitimlerine devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan okul müdürü Eşref Karagözoğlu şunları söylüyor: "Bu ülkemizin geleceği açısından önemli. Geleceğin bilim adamlarını yetiştirmemiz için devlet tarafından desteklenmemiz gerekiyor. Bu çocuklarımızın eğitiminin lisede ve üniversitede devam etmesi gerekiyor."
ÖYKÜ YAZICIOĞLU
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|