Şekerbank'ın % 51'inin Hollandalı Rabobank'a satılması anlaşması sona erdirildi. Mahkemenin vakıf hisseleri için belirlediği fiyatı yüksek bulan Rabobank vazgeçti.
Şekerbank'ın yüzde 51'lik hissesinin Hollandalı Rabobank'a satılması ile ilgili 7 temmuz 2005 tarihli satış sözleşmesi ortadan kalktı. Rabobank, Şekerbank çalışanlarına ait Munzam Sandığı'nın elinde bulunan Şekerbank hisseleri için defter değerinin yüzde 16 eksiği (hisse başına 2.7 YTL) ile bir alım sözleşmesi yapmıştı. Munzam sandık bir vakıf olduğu için, vakıf mallarının satışında mahkeme kararı gerekliydi. Bu nedenle satış sözleşmesine konulan ön koşulda, tespit edilen satış fiyatının mahkemece izin verilmesi halinde geçerli olacağı belirtiliyordu. Hisse devirleri için gerekli olan mahkeme kararında hisse bedeli 4.9 YTL olarak tespit edilince, Rabobank "Mahkeme kararını gözden geçirmek için düşünelim" dedi. Şekerbank Munzam Sandığı da haklı olarak Medeni Kanunun 113. maddesi uyarınca yasal zorunluluk olan mahkeme kararının kamu düzeni açısından gerekli olduğu, bu nedenle mahkeme kararının tartışılamayacağı gerekçesiyle taraflar arasında imzalanan satış sözleşmesinin süresini uzatmadı ve ortaklık başlamadan sona erdi.
RUSYA'DA BENZER OLAY Rabobank'ın kabullenmek istemediği fiyattan Şekerbank'ı almamasından zarar görecek olan taraf muhtemelen Rabobank olacak. Türk bankacılık sektöründe çok şubeli bir banka olan Şekerbank'ın kapısını birden fazla yabancı yatırımcının çalabileceğini şimdiden söyleyebilirim. Sektörde faaliyet gösteren Şekerbank gibi köklü ve iyi aktifleri olan bir bankaya çok talipli çıkar. Ancak Rabobank'ın kararına da şaşırmadım. Çünkü Rabobank benzer bir tutumla Rusya ve Romanya'da da banka alım işlemlerini direkten döndürmüştü.