Türkiye'nin kredibilitesinin yükseldiğini belirten IMF eski Başekonomisti Prof. Rogoff, ufukta iki önemli risk bulutu olduğunu belirtti. Rogoff'a göre bulutlar; cari aç›k ve ücretler.
UluslararasPara Fonu (IMF) eski Baş Ekonomisti Prof. Kenneth Rogoff, Türkiye'nin, makroekonomik iyileşme ve siyasi istikrar sonucu uluslararaspiyasalardaki kredibilitesinin yükseldiğini söyledi. Ancak Rogoff, Türkiye ile ilgili iki önemli riske de dikkat çekti. Rogoff'un ufuktaki bulutlar olarak nitelendirdiği bu iki risk; cari açve reel ücretler. Harvard Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan ve dünyanönde gelen ekonomistleri arasgösterilen Prof. Rogoff, Türkiye ekonomisine ilişkin sorularyanEnflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü ve ilk çeyrekte biraz dirençle karşşsa da düşüşün süreceğini belirten Rogoff, büyümenin de yüzde 5'in altinmeyeceğini kaydetti. "Türkiye'nin kredibilitesi yükseliyor. Otomotiv başta olmak üzere ihracat büyük bir dinamizm gösteriyor. Türkiye'nin ihracat kapasitesini daha da arttracağna inandiyen Rogoff, şöyle devam etti: "Türkiye, diğer yükselen piyasalarsahip olduğu petrol ve diğer doğal kaynaklara sahip değil, doğal kaynak zengini olmamasna rağmen güçlü bir ekonomik büyüme sağlamaybaşardAB sürecindeki reformlar ve küresel entegrasyon, Türkiye'nin Asya tarzbir ekonomik büyüme yakalamasneden oldu." Türkiye ekonomisinin önündeki risklere de dikkat çeken Rogoff, 'ufuktaki bulutlar' olarak nitelendirdiği riskler
konusunda şunlarsöyledi:
YÜKSEK BORÇ ENDİŞESİ "İki buluttan biri, yüzde 6'lardaki cari işlemler açğDoğrudan yabancsermaye girişindeki artş ile finanse edilmesine ve bu finansman düzeyinde de bir sgörülmemesine karşn, yüksek düzeydeki iç ve dş borç yapcari açhuzursuz durum yaratyor. Küresel olumsuz bir gelişmenin neden olabileceği borç kaynaklbir ekonomik kğa dikkat etmek gerek. Bu arada, başta likidite bolluğu olmak üzere küresel ekonomideki gelişmeler, Türkiye ekonomisinin yarargelişiyor. Ufuktaki ikinci bulut, güçlü büyüme sürecindeki durgun, esnek olmayan reel ücret düzeyi. Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil, Çin ve Hindistan dşnda birçok ülke de, hatta ABD'de bile benzer soruna sahip bulunuyor. Yani, ücret düzeyleri, Çin ve Hindistan dşnda ülkelerin rekabet edebilmelerine imkan tanyeterli düzeyde esnek ücret sistemi bulunmuyor." Prof. Rogoff, Türkiye'nin artan nüfusa istihdam yaratma mecburiyeti, bütün bunlarda küresel rekabet içinde gerçekleştirme zorunluluğu olduğunu kaydetti. Rogoff, tüm resme bakğnda, halen ekonomik risklerin bulunmaskarşn, Türkiye'nin, 2-3 yöncesine göre çok daha parlak bir resim çizdiğini kaydetti.