Geçen yıla göre normal bir ailenin kira, doğalgaz ve yol masrafı resmi enflasyon yüzde 7.7 iken yüzde 20 arttı. Vatandaş, gelirinin yüzde 67'sini dört kaleme ayırdı.
Türkiye yıllar sonra tek haneli enflasyonu gördü. Ancak enflasyon düşüyor haberlerine karşı vatandaş Ahmet Bey 'bir türlü iki yakasını bir araya getiremiyor'. Türk-İş'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlara göre, ocak ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 548 YTL, yoksulluk sınırı ise bin 785 YTL oldu. Üstelik Rusya'nın doğalgazdaki fiyat artışlarına dayanamayan Botaş'ın mart ayında doğalgaza ve elektriğe zam yapmaya mecbur olduğu söyleniyor. Doğalgazda beklenen zam oranı yaklaşık yüzde 8. Tabi bu sırada dünyadaki gelişmelere göre dalgalanan petrol fiyatlarını da unutmamak lazım. Biz de yine zam tehdidi altında enflasyon oranında maaş artışını koparabilen vatandaş Ahmet Bey'in durumuna bir bakalım dedik. Ocak 2005'te 2 bin YTL maaş alan, ayağını yerden kesen bir arabası bulunan vatandaş Ahmet Bey'in tüpgaz, doğalgaz, kira ve aylık benzin harcaması toplam 1.170 YTL düzeyindeydi. Yani toplam maaşının yüzde 58'i bu dört kaleme gidiyordu.
TÜPGAZ ALEV ALDI 2005 yılı enflasyonu beklenin de altında geldi ve tüketici enflasyonu yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. Ancak bu sırada tüpgaz alev aldı. Ocak başında 22 YTL olan 12 kiloluk bir ev tüpü bu yıl ocak sonu itibariyle 30- 33 YTL'ye ulaştı. Yani yüzde 50'ye varan rekor bir artış söz konusu oldu. Bu sırada akaryakıta bağlı bir diğer ürün olan benzinde de fiyat artışı yaklaşık yüzde 20'yi buldu. Geçen yıl ayda yaklaşık 3 depo yani 150 litre benzin tüketen Ahmet Bey, bunun karşılığında 345 YTL ödüyordu. Aradan bir yıl geçti bu rakam 415 YTL'ye çıktı. Ahmet Bey'e de otobüs yolları göründü. 2005 yılı içinde doğalgaz fiyatında da yüzde 19-20'lik bir artış oldu. Ocak 2005'te ayda 250 m3 doğalgaz için 103 YTL ödeyen vatandaş Ahmet Bey, bu sene 20 YTL daha fazladan ödeyerek, ısınmak için 123 YTL'yi gözden çıkardı. Merkez Bankası Süreyya Serdengeçti'nin de sık sık dile getirdiği ve 'enflasyon hedeflemesini zorluyor' dediği kira da Ahmet Bey'in belini büken başka bir gider oldu. Geçen yıl 700 YTL kira ödeyen Ahmet Bey, evsahibi direnince kiraya yüzde 20 (2005 yılı TÜİK enflasyon hesaplarında, kiranın yıllık artış oranı baz alındı) zam yapmak zorunda kaldı. Tüm bunlar alt alta toplanınca da yılbaşında maaşına yüzde 5 zam alan Ahmet Bey'in 2 bin 100 lirasının bin 410 lirası söz konusu bu dört kaleme gitti.
YÜZDE 67 UÇTU GİTTİ Böylece artık Ahmet Bey, maaşının yüzde 58'ini değil yüzde 67'sini bu dört kalem için ayırmaya başlar oldu. Dört kalemdeki ortalama artış yüzde 20.5 olarak gerçekleşti. İşte geriye kalan 690 YTL ile Ahmet Bey ve ailesi gıda, eğitim, eğlence ve giyim masraflarını karşılayarak bir mucizeye imza atmak zorunda kaldı...