|
|
|
|
Takıda erkekler hızlı, kadınlar estetik
İster rehabilitasyon amaçlı ister meslek edinmek için olsun takı kurslarına katılanların sayısı artıyor. Takı tasarımı hocaları "Erkekler çabuk öğreniyor ama kadınların estetik duygusu daha gelişmiş" diyor
Son yıllarda boncuk ve benzeri malzemeden yapılan takılar çok moda. Takı sektörü de her alanda gelişmeye devam ediyor. Özellikle kadınların büyük ilgi gösterdiği takı kurslarına erkekler de katılıyor. İstanbul'daki takı kurslarının ilklerinden olan "Atölyem"deki derslere katılanlar da her yıl artıyor. Yaklaşık 4 yıl önce Kadıköy'deki Atölyem Takı Tasarımı Kursu'nu açan Ufuk Aydeniz, bugüne kadar binlerce kişiye ders verdiğini söylüyor.
HOBİSİ MESLEK OLDU Aydeniz aslında yıllarca büyük basın kuruluşlarında reklam müdürlüğü yapmış. 2001'deki ekonomik krizden sonra hayatını takı yaparak kazanmaya başlamış. Takı tasarımına ilgisi lise yıllarına dayanıyor. Krizle birlikte evde takı yapmaya ve yaptıklarını da yurdışına toptan takı pazarlayan kuruluşlara göndermeşe başlamış. Bir süre sonra evinin kendisine bu iş için küçük geldiğini gören Aydeniz, bir atölye kiralamış. Önceleri kendi çevresindekilere tasarım yapmayı öğreten Aydeniz, daha sonra açtığı takı kursunun dolup taşmaya başladığını söylüyor: "Aylık kursiyer sayısı 80'i geçince benim dışımda bir hoca daha başladı atölyeye. Normalde 15 kişinin katıldığı dersleri artık 7-8 kişi ile yapmayı tercih ediyoruz. Böylece herkese daha fazla zaman ayırma imkanı oluyor." Bu işe ilk başladığında İstanbul'da takı tasarımı öğreten çok sayıda kurs bulunmadığını belirten Aydeniz, artık günümüzde her köşede bir takıcı bulunduğunu ve her takıcıda da bir kurs verildiğini söylüyor: "Takı kursu seçerken çok dikkat etmek gerek. Herkes takı kursu vermeye başladı. Herkes takı yapabilir, ama herkes takı tasarlayamaz. Estetik duygusu gelişmiş kişilerden ders alınmasını öneririm. Bizim kursumuzda öğrenciler takının tüm aşamalarını öğrenir. İlk ayda takı tekniklerini öğretiyoruz. Çivi kıvırmayı, örgü ve tığ modeli yapmayı, deri bağlamayı öğreniyorlar. Bu 4 ders sürüyor. İkinci ay tasarım yapmaya geçiyoruz. Artık elimizde sonsuz sayıda malzeme var. Burada tamamen kursiyerlerin istedikleri modelleri çalışıyoruz."
HER GÜN KURS VAR Atölyem Takı Tasarımı Kursu'nda haftanın hemen her günü kurs var. Çalışanlar için akşamları ve cumartesi günleri de kurslar düzenleniyor. Genelde kurslar 10.00-13.00, 14.00- 17.00 saatleri arasında yapılıyor. Çalışanlar için de haftada bir gün 19.00-22.00 saatleri arasında düzenlenen bir kurs bulunuyor. Aydeniz, kadınların daha meraklı olduğunu ancak erkeklerin de katıldığını belirtiyor: "Kurs vermeye başladığımız ilk dönemlerde erkekler de kurslarımıza geliyordu. Onlar da güneyde takı standı bulunan ve bu yüzden takı yapmayı öğrenmek isteyen kişilerdi. Aslında erkekler çok daha çabuk öğreniyor ve bu konuda çok da başarılılar. Ama kadınlar estetik duyguları daha gelişkin olduğu için tasarım konusunda çok daha başarılılar. Bu işe ilk başladığımız yıllarda takı tasırımını öğrenmek isteyenler bu işin ticaretini düşünenlerden oluşuyordu. Yani takı tasarlayıp satmak isteyen kişilerdi. Artık bu işi yapanlar o kadar çoğaldı ki, şimdi sadece hobi amaçlı gelenler var. Kursiyerler rehabilitasyon olsun diye, evden çıkmak için ya da sosyal bir hayatları olsun diye derslere devam ediyor. Ancak hatfa sonu ya da akşam kurslarına gelenlerin yaş ortalaması oldukça düşük. Örneğin hafta sonu 20-25 yaş arasındaki kadınlar gelirken hafta içinde genelde 45 yaş ortalamasına sahip kursiyerler devam ediyor." Aydeniz'in ders verdiği öğrencileri arasında Vakko, Polo Garage, Yargıcı gibi markalara ve büyük moda evlerine takı tasarlayanlar bulunuyor. Önceki yıllarda kristal boncuk örmelerin çok moda olduğunu belirten Aydeniz, günümüzde takıda kum boncukları, iğne işleri, keçe ve ponponların da kullanılmaya başlandığını söylüyor. Kurs için gereken malzemeler de çeşitleniyor. Eskiden bu malzemeleri almak etmek için Tahtakale'ye gittiklerini söyleyen Aydeniz, artık Kadıköy'de çok daha fazla malzeme bulunduğunu belirtiyor: "Boncukların yüzde 70'i Uzakdoğu kökenli. Ancak Avusturya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden de boncuklar geliyor. Türkiye'de ise sadece plastik boncuk üretiliyor." Bu kursta bir kur 12 saatlik dersten oluşuyor ve fiyatı da 65 YTL.
Atölyem Takı Tasarımı Kursu Tel: (0216) 550 42 00 www.takitasarım.com
Aynur Erdem
|
|
|
|
|
|
|
|
|