Sibirya soğuklarının etkisiyle tüketimi günlük 50 milyon metreküpe fırlayan Türkiye, doğazgaz miktarını düşüren İran'ın ardından şimdi de Ukrayna ile uğraşmaya başladı. BOTAŞ, konutları ve sanayiyi doğazgazsız bırakmamak için yoğun çaba harcıyor..
Rus yetkililerin Ankara ile yaptıkları görüşmelerde sözlü olarak Ukrayna'nın günlük 7-8 milyon metreküp doğalgazı "aşırdığı" yönünde bilgi verdikleri öğrenildi.
Sibirya soğuklarının etkisiyle tüketimi günlük 50 milyon metreküpe fırlayan Türkiye, batı hattından gelen gazın 8 milyon metreküplük bölümünün Ukrayna tarafından 'aşırılması' nedeniyle arz-talep dengesini sağlamakta zorlanıyor. Türkiye hafta boyunca devam etmesi beklenen Sibirya soğuklarıyla boğuşuyor.
Kemikleri donduran soğuklar, konutlarda ısınma amaçlı doğalgaz
kullanımını patlattı. Günlük doğalgaz tüketimi normal günlerde 35-40 milyon metreküp arasında gerçekleşirken, son iki günde 50 milyon metreküpe kadar yükseldi.
BOTAŞ, konutları ve sanayiyi doğalgazsız bırakmamak için çok yoğun çaba harcıyor. Ancak BOTAŞ'ı, doğalgaz miktarını düşüren İran'ın ardından şimdi de kapalı kapılar ardında Ukrayna uğraştırmaya başladı.
BAKANLIKTAN İRAN'A SİTEM
SABAH'ın edindiği bilgiye göre Rusya'nın, Türkiye'ye batı hattından Trakya üzerinden günlük taahhüt ettiği gaz miktarı, 42 milyon metreküp. Bu hattan günlük çekilebilen gaz miktarı 34-35 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşiyor. Rus yetkililerin Ankara ile yaptıkları görüşmelerde, sözlü olarak Ukrayna'nın günlük 7-8 milyon metreküp gazı 'aşırdığı' yönünde bilgi verdikleri öğrenildi.
Enerji Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'nın önceki yıllarda da kış aylarında, iç tüketimini karşılamak için Türkiye'ye gelen gazdan bir miktar kullandıklarına dikkat çekti. Yetkililer, günlük 8 milyon metreküplük kaybın arz-talep dengesini ciddi biçimde etkilediğine işaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Ukrayna Yakıt ve Enerji Bakanı'nı telefonla arayarak, Türkiye'nin sıkıntıya düşmemesi için doğalgazda gereken duyarlılığın gösterilmesini istedi.