Sibirya soğuklarının etkisiyle tüketimi günlük 50 milyon metreküpe fırlayan Türkiye, doğazgaz miktarını düşüren İran'ın ardından şimdi de Ukrayna ile uğraşmaya başladı. BOTAŞ, konutları ve sanayiyi doğazgazsız bırakmamak için yoğun çaba harcıyor..
Rus yetkililerin Ankara ile yaptıkları görüşmelerde sözlü olarak Ukrayna'nın günlük 7-8 milyon metreküp doğalgazı "aşırdığı" yönünde bilgi verdikleri öğrenildi.
Sibirya soğuklarının etkisiyle tüketimi günlük 50 milyon metreküpe fırlayan Türkiye, batı hattından gelen gazın 8 milyon metreküplük bölümünün Ukrayna tarafından 'aşırılması' nedeniyle arz-talep dengesini sağlamakta zorlanıyor. Türkiye hafta boyunca devam etmesi beklenen Sibirya soğuklarıyla boğuşuyor.
Kemikleri donduran soğuklar, konutlarda ısınma amaçlı doğalgaz
kullanımını patlattı. Günlük doğalgaz tüketimi normal günlerde 35-40 milyon metreküp arasında gerçekleşirken, son iki günde 50 milyon metreküpe kadar yükseldi.
BOTAŞ, konutları ve sanayiyi doğalgazsız bırakmamak için çok yoğun çaba harcıyor. Ancak BOTAŞ'ı, doğalgaz miktarını düşüren İran'ın ardından şimdi de kapalı kapılar ardında Ukrayna uğraştırmaya başladı.
BAKANLIKTAN İRAN'A SİTEM
SABAH'ın edindiği bilgiye göre Rusya'nın, Türkiye'ye batı hattından Trakya üzerinden günlük taahhüt ettiği gaz miktarı, 42 milyon metreküp. Bu hattan günlük çekilebilen gaz miktarı 34-35 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşiyor. Rus yetkililerin Ankara ile yaptıkları görüşmelerde, sözlü olarak Ukrayna'nın günlük 7-8 milyon metreküp gazı 'aşırdığı' yönünde bilgi verdikleri öğrenildi.
Enerji Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna'nın önceki yıllarda da kış aylarında, iç tüketimini karşılamak için Türkiye'ye gelen gazdan bir miktar kullandıklarına dikkat çekti. Yetkililer, günlük 8 milyon metreküplük kaybın arz-talep dengesini ciddi biçimde etkilediğine işaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Ukrayna Yakıt ve Enerji Bakanı'nı telefonla arayarak, Türkiye'nin sıkıntıya düşmemesi için doğalgazda gereken duyarlılığın gösterilmesini istedi.
yıllarca izlenen yanlış dışa bagımlı politikalarla buralara geldik.şimdi neyapacagız almanyada,çinde,endonezyada,canada da yapılanı yapacagız biogaza yönelecegiz bakın insanlar koca köyün tüm ısınma sorununu,ocak gazını hallettikleri gibi ürettikleri fazla elektirigi devtetine geri satıyor devlette bu tesislerin kurulmasına destek veriyor.700 sağmal inek 1500 domuzla 2000 evin ısınması,ocak gazı kullandıktan sonra üretilen elektirik devletin şebekesine satılarak köye gelir kaydediliyor uyumayalım almanyada bu teknolojili köy var.bu BİOGAZ çok önemli bir enerji ege bölgesinde birçok işletme tekbaşına bu köy gücünde üretim yapacak güçte beldeler,köyler,belediyeler ihtayaçlarının fazlasını üretecek güçteler.saygılarımla
hakan ceylan
25.01.2006 21:09:46
Şimdi görmek istiyorum nükleer enerji karşıtlarını... Dünya nükleer enerji kullanımını azaltıyor dense de bu uzun vadeli bir plan ve HALA burdan enerji ÜRETİYORLAR. Bizse burda ya donacağızz ya da karanlıkta kalacağız. Bu mudur olması gereken? Derhal nükleer enerjiye geçiş sağlanmalı ve diğer alternatif enerji seçenekleri düşünülmeli!!! Türkiye gibi bi ülke nasıl iki ülkenin tasarrufuna kalabilir aklım almıyor. Türkiye neden baskısını koyamıyor? Çekinilen şey ne? Niye doğalgaz alınan ülke sayısı bu kadar az ve enerjiye bağımlı oluyoruz? Biz modern Türkiye' nin çocuklarıyız. Nasıl DÜNYA gücü oluruz böyle. Lütfen günlük politikalardan sıyrılalım. Daha kucaklyıcı ve hakimiyetçi bakalım dünyaya... Bağımlılıklarımızdan kurtulalım... İlgili devlet makamlarına ve kamuoyuna saygılarımla...
HAKAN CEYLAN(Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi)
hakan ceylan
25.01.2006 20:57:33
birazcık konu dışı ama Sabah bunu nasıl yapar anlamıyorum... "Bakanlıktan İran' a sitem" başlığının altında İran' la alakalı tek yazı yok... Konu başlıklarının, altlarındaki yazıyla ilgisinin olduğunu düşünüyorum ne dersiniz???? LÜTFEN BİRAZ DAHA DİKKAT,SİZ BÜYÜK Bİ ÜKENİN SAYGIN BİR BASIN KURUMUSUNUZ!!!!!!!!!!