Yeni İmar Kanunu Taslağı'na göre, büyük şehirlerde risk taşıyan yapılar belirlenip belediye tarafından yıkılabilecek.
İmar Yasası 'yıkıp' geçecek
Meclis'e gelecek İmar Yasası Taslağı'yla, doğal afetlere karşı riskli olduğu belirlenen binayı sahibi 1 ayda yıkmazsa belediye yıkacak. İstanbul'da 70 bin riskli binanın yıkılmasının maliyeti ise 100 milyar YTL olarak hesaplanıyor.
1985 yılından bu yana yürürlükte olan İmar Kanunu değişecek. Önümüzdeki ay Meclis'e gelmesi beklenen yeni Planlama ve İmar Kanunu Tasarısı Taslağı'na göre, nüfusu 1 milyonun üzerinde olan büyük şehirlerde belediyelere Doğal Afetler Risk Haritası çıkarma zorunluluğu geliyor. Risk haritasında, başta deprem olmak üzere herhangi bir afete karşı risk taşıyan yapılar belirlenecek. Zemin ya da yapı nedeniyle bir kısmı ya da tamamı yıkılabilecek binalarla ilgili teknik rapor bakanlık veya idare encümenlerinde karara bağlanacak. Belediyeler, bu yapıların sahiplerine 10 gün içinde bu riskin giderilmesi yönünde tebligat yapacak. Eğer 1 ay içinde gerekli işlemler yapılmazsa, belediye bu binaları yıkacak. Belediye, yıkım işlemlerinin giderleri artı yüzde 20 kadar bir tutarı yapı sahibinden alacak. Bina sahibinin yoksul olması halinde, söz konusu masraf belediye bütçesinden karşılanacak.
GÜÇLENDİRME 6 AYDA OLACAK Eğer bina için 'Esaslı tadilat veya güçlendirme yoluyla risk yok edilebilir' kararı verilmişse, yapı sahipleri tebligat tarihinden itibaren 6 ay içinde güçlendirme projesini onaylatmak ve bu tarihten itibaren 1 yıl içinde projeleri gerçekleştirmek zorunda olacak. Kat mülkiyeti bulunan yapılarda, güçlendirme ve esaslı tadilat için hissedar oluru zorunluluğu bulunmayacak. Deprem Yönetmeliği Komisyonu raporuna göre, İstanbul'da 60 ila 70 bin ağır hasarlı bina bulunuyor. Bu binaların yıkılıp yeniden yapılmasının maliyetinin yaklaşık 100 milyar YTL olacağı tahmin ediliyor.