|
Daha hafif ve dinç olmak elinizde
|
|
Egzoz dumanı, sigara ve yiyeceklerle vücudumuza giren kimyasal maddelerden arınmanın yolu detokstan geçiyor. Yapmanız gereken belli başlı gıdaları tüketmek.
Vücudunuzda biriken toksinlerden arınmak istiyorsanız, özel bir diyet programıyla kendinizi çok daha zinde ve mutlu hissedebilirsiniz. Uzman doktorların tavsiyelerine başvuran Marie Claire Dergisi'nin önerdiği; metabolizmanızı hızlandıran, sizi toksinlerden ve fazla kilolarınızdan arındıracak besinleri tüketerek, yenilenmeniz mümkün. Bu besinler arasında ise yeşil sebzeler, zeytinyağı, soğan ailesi, domates ve keten tohumu önemli yer tutuyor. İşte öğünlerinizde eksik etmemeniz gereken yiyecekler:
Yeşil sebze ve otlar: Bu sebzeler mümkünse çiğ veya çok az pişmiş olarak tüketilmelidir. Antioksidan mekanizmasında rol oynayan bakır ve mangan, kalp ve damar sistemi için gerekli olan magnezyum, kalp ritmi ve vücudun dengesi açısından önemli potasyum, güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan çinko açısından zengindirler.
Zeytinyağı: Özellikle kolesterolü düşürücü ve antioksidan etkileri vardır. Salatalara mutlaka konmalı.
Lahanagiller: Lahana, brüksel lahanası, brokoli ve karnıbahar bu grubun üyeleridir. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Vücudun toksinlerden arınma sistemini güçlendirir.
Domates: Likopen açısından zengindir. Likopen antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, serviks, mesane, deri ve akciğer kanser riskini azaltır.
Soağangiller: Sülfür açısından zengindirler. Kuru, taze soğan, sarımsak ve pırasa bu gruba girer. Yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruyucudur. Sarımsağın kanser riskini azalttığı gözlenmiştir.
Kurubaklagiller: B12, B vitaminleri, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir açısından zengindirler. Kan şekerini düzenler.
Keten tohumu: Omega 3 yağ asidi açısından zengindir. Kolesterolü düşürdüğü ve damarlardaki yağ birikimini önlediği için ani kalp spazmları ya da kalp krizini önler. Haftada iki yemek kaşığı tüketilmesi uygundur.
Ceviz, badem, fındık: Antioksidan etkiye, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini düşürme özelliğine sahiptirler.
Havuç ve kereviz suyu: Havuç ve kereviz birleşince güçlü bir antioksidan oluşturur. İçerdiği A vitamini bağışıklık sistemini, dişleri, iskelet sistemini ve göz dokusunu korur.
Portakal ve nar suyu: Turunçgiller C vitamini, folat ve potasyum açısından zengindir. Kolesterol düşürücü etkileri vardır. Nar ise güçlü bir antioksidandır. İkisinin karışımı dişler, kemikler ve kıkırdak dokunun oluşumunda ve vücudun direncini güçlendirmede çok yararlıdır.
|