2005'te en çok, eve yatırım yapan kazandı
Mevcut arz ve talep, düşük gelir gruplarından çok orta-üst gelir gruplarının yatırım amaçlı olarak 2. ve 3. konutlarını aldığını ortaya koyarken, 2005'teki fiyat artışları da konutu yatırım olarak görenlerin kazandığını gösteriyor.
Türkiye'de inşaat sektörünün yüzde 19.7 büyümeyle tüm sektörler arasında birinci sıraya yükseldiği 2005'te özellikle büyük şehirlerde konut fiyatları da yüzde 100'e varan oranlarda arttı. Canlanmayı son zamanlarda bankalarca sunulan düşük faizli ve uzun vadeli konut kredileri sağlarken, yatırım için bir araç bulamayan bireysel tasarruflar da konuta aktı. 2005'in ilk 9 ayında satılan emlak sayısında geçen yılın aynı dönemine gore yüzde 15.3 artış olurken; İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 15 büyük şehirde satılan 571 bin 695 konutun toplam satış değeri de 21.6 milyar YTL'yi buldu. Konut sahipliğine ilişkin harcamalar geçen yıla göre cari fiyatlarla yüzde 21.4 artarken, konut sahipliği ile ilgili fiyatlarda yaklaşık yüzde 19.5 oranında ve enflasyonun çok üzerinde bir artış oldu. Bütün bunlar, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin verileri. Birlik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, her yerde dile getirilen başka bir gerçeği de tekrarladı: "Mevcut arz ve talebin profili, düşük gelir gruplarının konut sahibi olduklarını değil, orta ve üst gelir gruplarının yatırım amaçlı olarak ikinci ve üçüncü konutlarını satın aldığını gösteriyor."
İstanbul en dinamik il 2005'te yeni konut arzında en hareketli bölgeler, yeni projelerin satışa çıktığı yerler oldu. Çekmeköy, Batı Ataşehir, Kurtköy, Ümraniye Anadolu yakasının en hareketli bölgeleri olurken, Avrupa yakasında hareket Halkalı, Bahçeşehir, Büyükdere Caddesi ile Göktürk-Kemerburgaz bölgesinde yoğunlaştı. Buralarda projelerin satış fiyatı ilk faz ile ikinci faz arasında yüzde 40'a varan oranlarda zamlanırken, ikinci el konutlar ile münferit yapıların olduğu diğer yerleşim yerlerinde fiyat artışları 2004'e göre yüzde 100'ü buldu (TURYAP verileri, soldaki tablo).
Kiralar 1 senede 2'ye katlandı Century 21 Türkiye Genel Müdürü Ahmet Rauf Saatçi, İstanbul'daki kira artışlarının bölgeden bölgeye ve mevsimsel olarak değiştiğini belirterek, 2'nci el konut piyasasında en çok Bakırköy, Etiler, Şişli, Nişantaşı ve Üsküdar'da canlılık yaşandığını söyledi. "Bir başka deyişle, özellikli bölgelerde hem kiralık hem de satılık ev arayışları artıyor" diye konuşan Saatçi, Century 21 olarak aylık ortalama yapılan işlem sayılarının geçen sene 400 iken, bu sene 700'e çıktığını vurguladı.
|