|
|
|
|
Irak'ta seçimler
Irak'ta 15 Aralık 2005 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 30 Ocak seçimlerine oranla özellikle Sünni Arapların katılımının yüksek olduğu belirtiliyor.
Uluslararası haber ajansları, Irak'ta güneşli bir havada yapılan seçimlerde meydana gelen şiddet olaylarının, halkın seçime katılmasını engelleyecek düzeyde olmadığını bildiriyor.
KATILIM UMUT VERİCİ Seçim Komisyonu'ndan Fedir Ayar, bu seçime katılımdan memnun olduklarını, diğer oylamalara göre büyük farklılık gösterdiğini söyledi. Ocak ayındaki seçime yüzde 58, Ekim ayındaki referanduma yüzde 64 dolayında katılım olmuştu.
AP'ye demeç veren ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad da katılımın çok yüksek olduğunu söyledi. Kendileri ve Iraklılar için bugünün önemli bir gün olduğunu belirten Halilzad, Sünni Arapların bütünleşmesi ve siyasi sürece dahil olmaları açısından bunun bir ilk adım olduğunu kaydetti.
Sünnilerin Ramadi ve Haklaniye gibi direnişçilerin güçlü olduğu yerlerde bile seçime büyük ilgi gösterdiği, Felluce'de yüzlerce kişinin Amerikalılar ile Şii ağırlıklı hükümeti iktidardan uzaklaştırmak amacıyla oy merkezlerine gittiği belirtiliyor. Bağdat'ta Sünnilerin çoğunlukta olduğu Azemiye bölgesindeki bir oy merkezinde, öğle saatlerine kadar kayıtlı 3500 seçmenin üçte birinin oy kullandığı ifade ediliyor.
Burada Ocak ayında sandıklar açılmamıştı. Şii partiler ile Sünni din adamları, halka bu seçimlere katılma çağrısı yapmıştı.
IRAKLILAR OY VERMEYE YÜRÜYEREK GİTTİ Ülke çapında araç yasağı olduğu için çoğu Iraklı oy vermeye yürüyerek gidiyor. Yollarda park halindeki araçların dışında polis, ambulans ve özel izin alan araçlar dikkati çekiyor. Oy merkezlerinin etrafında onbinlerce asker ve polis güvenlik önlemi alırken, özel eğitimli köpeklerle Amerikan askerleri binlerce oy merkezini aramadan geçirerek Irak polisine devretti.
SANDIKLAR KAPANDI Irak'ta bugün yapılan genel seçimlere katılım oranının yüksek olduğu bildiriliyor. Yetkililer, sandıkların yerel saatle 18.00'de kapandığını, oy sayım işlemlerine de hemen başlandığını söyledi. Seçim yetkilileri, 30 Ocak'ta yapılan seçimlere ve ekim ayında yapılan referanduma katılmayı reddeden Sünnilerden küçük bir kesimin seçimleri boykot ettiğini belirtti.
Uzmanlar, Sünnilerin bugünkü seçimlere katılımının yüksek olmasını, iktidar şansını tekrar kaybetmemek istemelerine bağlıyor. Irak'ta seçimlere ilginin çok yüksek olması ve seçmenlerin kuyruklar oluşturması nedeniyle seçim sandıklarının bir saat daha açık kaldığı kaydedildi. Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Hüseyin Hendavi, normal 10 saatlik oy verme zamanı içinde sandık başına giden kayıtlı seçmen sayısının 10 milyonu bulduğunu, bunun da seçmenlerin yüzde 67'sini oluşturduğunu söyledi. Bir seçim yetkilisi de devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu eyalette katılım oranının yüzde 80'i geçtiğini ifade etti.
Güvenlik yetkilileri, seçimin barışçı biçimde geçtiğini bildirirken, daha önceki seçimleri boykot eden Sünni Arapların, milliyetçi Arapların seçimlerde oy kullananları koruma sözü vermesi üzerine, bu seçimlerde oylarını kullandıkları belirtiliyor.
Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerinde ve kuzeyde Sünnilerin yaşadığı yerlerde katılımın çok yüksek olduğu bildirilirken, Sünni direnişin kalesi olarak bilinen Felluce kentinde bile sandığa gitme oranının yüzde 70'e ulaştığı bildirildi. Irak'ta 30 Ocak 2005'te yapılan seçimlere katılım oranı yüzde 58 olmuştu.
LİDERLER OY KULLANDI Irak Başbakanı İbrahim Caferi, oyunu kullandıktan sonra yaptığı konuşmada, ''Oy sandıkları diktatörlüğe karşı demokrasinin zaferidir'' dedi. Caferi, gerçek zaferin, kimi seçerse seçsin halkın oy vermesi ve bombalara karşı sandığı tercih etmesi olduğunu söyledi.
Eski Başbakan İyad Allavi de, bu seçimle önde gelen grupları temsil edebilecek güçlü bir hükümetin, ulusal çözüm hükümetinin oluşmasını görmek istediğini söyledi. Şii partiler ittifakının yeni meclisteki sandalyelerin çoğunu kazanabileceği, ancak bunun rakip gruplarla koalisyon olmadan bir hükümet kurmaya yetmeyeceği ifade ediliyor.
15 milyon Iraklı seçmenin 275 sandalyeli yeni meclisin üyelerini belirleyeceği bu seçimin ilk gayri resmi sonuçlarının akşam saatlerinde alınacağı, kesin sonuçların alınmasının ise günler ya da haftalar sürebileceği belirtiliyor.
OLAYLAR Irak'ta durumun genelde sakin olmasına rağmen, bazı yerlerde şiddet olayları bugün de görüldü. AP'nin haberine göre, Türkmen Cephesi'nden seçim görevlisi Nurcan Adil, Kürtlerin birden fazla oy kullanmak gibi bazı usulsüzlüklerde bulunduğunu söyledi.
Erbil yakınlarındaki Gevre'de, Kürdistan İslam Birliği Genel Sekreteri Selahaddin Muhammed Bahaddin'in konvoyuna saldırı düzenlendi. Görgü tanıkları, oy merkezlerini gezen ekibe yöre sakinlerinin taşlarla saldırdığını, bir korumanın yaralandığını söylediler. Kürdistan İslam Birliği; Irak Kürdistan Demokrat Partisi ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin oluşturduğu ittifaka karşı aday çıkardı.
Bağdat'ın kuzeyindeki İshak'ta yola yerleştirdikleri bombanın infilak etmesi sonucu 4 direnişçi öldü. Samarra'nın güneyindeki El Mutassim ile Tikrit ve Ramadi'de de çeşitli havan topu saldırıları düzenlendi. Ramadi yakınlarında 1 Amerikan askeri öldü. Balad'da Amerikan devriyesinin ateşi sonucu 3 sivil yaralandı.
Musul'da oy merkezi olarak kullanılan bir okulun yakınında bomba patlamış, 1 güvenlik görevlisi ölmüştü. Musul'da ayrıca 2 Amerikan aracını hedef alan 7 patlama meydana geldi, can kaybı olmadı. Telafer'de de bir oy merkezi yakınına düzenlenen havan topu saldırısında 1 sivil öldü. Bağdat'ta ise bu sabah 5 sivilin yaralandığı bildirilmişti.
İTTİFAKLAR 275 milletvekilliği için yaklaşık 7 bin aday çekişiyor. Seçimlerde yarışacak çok sayıdaki siyasi oluşumlar arasında yer alan 21 ittifakın beşi etnik ya da dini temel üzerine oturuyor. Ocak ayında yapılan ilk seçimleri boykot yüzünden kaybeden Sünniler, bu kez İslam Partisi ile yarışa katılıyor.
Yarıştaki başlıca ortak listeler şunlar: Abdülaziz Hakim'in Birleşik Irak İttifakı, aralarında Başbakan İbrahim Caferi'nin Dava partisi ile Mukteda Sadr'ın radikal hareketi temsilcilerinin de bulunduğu 17 Şii hareketinden oluşuyor.Kürt İttifakı, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Kürdistan Demokrasi Partisi'nden oluşuyor.
Eski Başbakan İyad Allavi'nin Ulusal Birlik'i, liberal Sünni Araplarla komünistlerin desteğini almış bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Ahmed Çelebi'nin Ulusal Kongresi. Bu liste, Ocak seçimlerine Birleşik Şii İttifakı bünyesinde girmişti. Uzlaşı Cephesi adlı ittifak; İslam Partisi, Halk Konferansı ve Ulusal Diyalog Konseyi gibi Sünni grupları bir araya getiriyor. Ulusal Diyalog Konseyi'nin yöneticilerinden Salih Mutlak'ın çevresinde toplanan Sünniler de, Ulusal Diyalog Cephesi'ni oluşturuyor.
Türkmenler ve Hıristiyan grupları da değişik çarşaf listelerle seçime katılıyor. Milletvekili seçilebilmek için Irak vatandaşı ve en az 30 yaşında olmak gerekiyor. Silahlı kuvvetler mensupları, mahkumiyeti bulunanlarla Saddam Hüseyin döneminde Baas Partisi'nde önemli görevlerüstlenmiş olanlar aday olamıyor. Irak'ın yeni anayasasına göre, meclis üyelerinin yüzde 25'i kadınlardan oluşacak.Bu nedenle her listedeki 4 adaydan birinin kadın olması gerekiyor.
Talabani: 'Irak halkının birlik içinde kalmasını umuyorum' Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ''Irak halkının birlik içinde kalmasını umduğunu'' söyledi. Ülkenin yeni parlamentosunun belirleneceği seçim gününde oy kullanan ilk Iraklılardan biri olan Talabani, Süleymaniye kentinde oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, ''İyi bir gün ve Irak halkı, daha iyi bir gelecek için oy kullanma sorumluluğunu taşıyor. Irak halkının birlik içinde kalmasını umuyorum'' dedi.
Talabani, Irak halkının, onaylanan anayasanın ülkenin anayasası olarak kalması yönünde oy kullanmasını beklediğini de sözlerine ekledi. Başbakan İbrahim Caferi de, başkent Bağdat'ta oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, Irak'ın dünyaya bir mesaj gönderdiğini söyledi. ''Kahraman Irak halkının yarattığı büyük bir gün'' diyen Caferi, ''Irak'ın dünyaya, demokrasi ve halkın iradesinin hükümdarlıktan daha güçlü olduğu mesajını verdiğini'' ifade etti.Caferi, bugün demokrasinin üstün geldiğini ve Iraklıların kaderlerine seçim sandıklarıyla karar vereceğini belirtti.
|
|
|
|
|