Doğalgazla elektrik üreten patronlar, Başbakan'a mektup göndererek, 'Dayanacak gücümüz kalmadı. Doğalgaza zam yapan devlet elektriğin fiyatını tutmasın' dedi.
Günlerdir doğalgazla yatıp kalkan Ankara, patronların "zarar ediyoruz" mektubu ile sarsıldı. Koç, Sabancı ve Zorlu Holding'in patronlarının da imzası bulunan ve Elektrik Üreticileri Derneği tarafından önce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan'a gönderilen mektupta bugünkü elektrik tarifesinin gerçek maliyetleri yansıtmadığı belirtilerek, "Devlet haksız rekabet yaratıyor" denildi. Mustafa Koç, Güler Sabancı ve Ahmet Nazif Zorlu gibi iş dünyasının tanınmış isimlerinin de imzası ile Erdoğan'a gönderilen mektupta, elektrikte fiyat politikasının hem serbest piyasanın gelişimini engellediğini hem de piyasaya yeni firmaların girişini frenlediğini savunan patronlar, "TRT, belediye payı gibi ek yüklerin üretim maliyetindeki etkisi yüzde 11'i buluyor" dediler.
MALİYETLER ARTIYOR Yıllık elektrik üretiminin yüzde 15-20'sini karşılayacak kapasiteyesahip olan ancak 2005 yılında oluşan ortam nedeniyle yüzde 10'u kadar üretim yapabilen serbest üreticiler (otoprodüktörler) artan doğalgaz maliyetlerinin katlanılamaz boyuta ulaştığı gerekçesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler nezdinde yoğun temaslar yürütüyor. Otoprodüktörler, sanayicilerin ihtiyaçları olan elektriği üretmeleri için geliştirilen model çerçevesinde gündeme geldi. 1990'lı yılların sonlarında elektrikte arz açığı gerekçe gösterilerek model ciddi bir değişikliğe uğratıldı. Bu dönemde otoprodüktör gruplarına, ihtiyaçlarının üzerinde ürettikleri elektriği piyasaya satma olanağı sağlandı. Otoprodüktör grupları, bu açılımla birlikte kapasitelerini artırmak için yeni yatırımlara yöneldi. Bugün, toplam kurulu gücü 5 bin megavata ulaşan otoprodüktörlerin, yıllık 25 milyar kilovat saat elektrik üretim kapasitesi bulunuyor.
KAPIYA KİLİT VURULACAK Konu ile ilgili görüştüğümüz
Elektrik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Kavas, 3 yıldır elektrik fiyatlarının artmadığına dikkat çekti. Kavas, bu dönemde doğalgazla elektrik üreten otoprodüktörlerin maliyetlerinin katlandığını belirterek, "Doğalgazdan metreküp başına alınan ÖTV tutarı, 6 bin liradan 21 bin liraya yükseldi" dedi. Otoprodüktörlerin, TEDAŞ'ın elektrik satış fiyatının artırılmaması nedeniyle piyasada rekabet edemez duruma düştüğünü kaydeden Kavas, "Maliyetlerimiz çok arttı. Ancak, 3 yıldır elektrik fiyatları artırılmadı. Bugün bizim, 100 liraya sattığımız elektriğin 90 lirası maliyetlerin karşılanması için kullanılıyor. Kalan brüt 10 lirayla işletmebakım, personel ve diğer cari harcamaların yapılması mümkün değil" dedi. "Bu girdi maliyetleriyle bu işlerin yürümesi imkansız" diyen Kavas, otoprodüktörlerin 'kapısına kilit vurma' noktasına geldiği mesajını verdi.