Merkez Bankası, 1 Ocak 2006 tarihi itibarıyla tedavülden kalkan Türk Lirası (TL) banknot kırpıntılarından kurtulmak için, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) yeni projeler istedi.
Daha önce TÜBİTAK tarafından geliştirilen ''asfalta katılma ve gübre olarak kullanma'' projeleri ise teoride uygulabilirliği olmasınakarşın, pratikte bir istek gelmemesi nedeniyle hayata geçirilmesi mümkün görülmüyor.
TÜBİTAK tarafından tedavülden kalkan TL banknot kırpıntılarının asfalta katılması veya gübre olarak kullanılmasına
yönelik geliştirilen projelerle ilgili, herhangi bir kurum ve kuruluştan bir talep gelmedi Bunun üzerine, şubelerinde biriken ve tedavülden kalkan Türk Lirası banknot kırpıntılarından bir an önce kurtulmak isteyen Merkez Bankası, TÜBİTAK'dan yeni projeler geliştirmesini istedi.
TÜBİTAK, banknot kırpıntılarının çevreyi kirletmeden imha edilmesi konusunda, kırpıntıların asfalta karıştırılarak ya da harmanlama yöntemiyle gübre yapımında kullanılarak, toprak veriminin artırılması yoluyla değerlendirilmesi yönünde projeler sunmuştu.
Öncelikle asfalta karıştırılması ile ilgili proje kapsamında, İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayi Ticaret A.Ş'nin Ar-Ge Merkez Laboratuvarı'nda deneysel çalışmalar yapılmıştı.
Banknot kırpıntıları asfaltta test edilirken, yüzde 0,2 oranında kullanılması durumunda bir zararı olmadığı, bu oranın üzerinde kullanılması durumunda asfaltın kalitesinin bozulduğu ortaya çıkmıştı. Asfalta karıştırılmasının yanı sıra banknot kırpıntılarının harmanlama yöntemiyle bazı maddelerle karıştırılarak gübre olarak değerlendirilmesi yönteminde de, karbon değeri yüksek olan banknotların toprak verimini artırmada kullanılması da planlanmıştı.