Kuş gribinin ekonomik etkisi ne olur?
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley'in raporunda, Türkiye'deki kuş gribi vakaları ve bunun ekonomiye etkileri ele alındı.
EKONOMİK AÇINDAN ÖNEMLİ
Kuş gribinin, sadece Türkiye için değil tüm dünya için bir sorun olduğunun altının çizildiği raporda, kuş gribi vakasının yayılmasını önleme çalışmalarının, yalnızca sağlık açısından değil, ekonomi açısından da önem taşıdığı belirtildi.
KÖTÜ SENARYO İHTİMALİ ŞİMDİLİK YOK
Kuş gribinin en kötü senaryosunun, büyük bir salgın gerçekleşmesi olduğunun
hatırlatıldığı raporda, böyle bir kötü senaryo ihtimalinin şimdi mevcut olmadığını, olası büyük bir salgının, sadece kümes hayvancılığı sektörünü değil, turizm sektörünü de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.
Çok büyük bir salgın olmadıkça, kuş gribinin Türkiye ekonomisine etkisinin önemli olmayacağı ve gözardı edilebileceğinin vurgulandığı raporda, Türkiye'deki kümes hayvancılığı sektörünün, GSYİH temelinde, ekonomiye katma değerinin yüzde 0.5 olduğu, ihracatının da toplam ihracat içindeki payının sadece yüzde 0.05'i olduğu ifade edildi.
Raporda, kuş gribi nedeniyle, Türkiye'deki kümes hayvancılığı sektörünün yıllık kaybının 2.5 milyar doları geçmeyeceği vurgulandı.
KUŞ GRİBİNİN KÜRESEL ETKİSİ
Kuş gribinin, küresel düzeyde sadece ekonomik değil, insan sağlığı açısından da zararlarının olduğunun belirtildiği Morgan Stanley raporunda, kuş gribinin henüz insandan insana geçmediği belirtilirken,virüsün değişime uğramasıyla insanlara da bulaşması sonucu küresel anlamdaki bir salgının, dünya nüfusunun yüzde 25-30'una bulaşabileceği, salgın sonucu 2 ile 7.4 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği ifade edildi.
"KÖTÜ GİDİŞ KISIR DÖNGÜSÜ KIRILDI"
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'nin ekonomide ''kötü gidiş kısır döngüsünü'' kırdığını bildirdi.
Morgan Stanley tarafından hazırlanan raporda, 2005 enflasyonunun, yüzde 8'lik hedefin altında gerçekleştiği, enflasyondaki düşüşün devam ettiği, fiyat artışlarının son 37 yılın en düşük düzeyine gerilediği hatırlatıldı.
Türkiye'nin yıllarca yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldığının belirtildiği raporda, ilk kez yakalanan tek haneli enflasyon rakamlarının, kötü gidiş kısır döngüsünün kırılmasının bir sonucu olduğu bildirildi.
Makro ekonomide, 1990'lı yıllarda istikrar sağlanamamasının, Hükümetlerin kalıcı önlemler almamasından kaynaklandığının altı çizilirken, son yıllarda sağlanan siyasi istikrar ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin bir sonucu olarak yapısal reformların gerçekleştirilmesinin, Türkiye'de kötü gidiş kısır döngüsünü kırmada etkili olduğu ifade edildi.
EKONOMİK BÜYÜME YÜZDE 6.5 OLUR
Raporda, Türkiye'nin büyüme trendinin devam ettiği ve bu trendin sürmesi halinde, 2005 yılı ekonomik büyümesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) temelinde yüzde 6.5, 2007 yılında da, dünyada beklenen küresel ekonomik durgunluğa rağmen yüzde 6.8 olabileceği ifade edildi.Rapordaki tahminlere göre, 2006 yılında, tüketici fiyatları (TÜFE) cinsinden enflasyon yüzde 4.2 olurken, sabit yatırımlar yüzde 18.8 oranında artış gösterecek, işsizlik oranı da yüzde 8.8'e gerileyecek.
TÜRKİYE, TRİLYON DOLARLIK BİR EKONOMİ OLACAK.
Morgan Stanley tarafından hazırlanan raporda, AB sürecinde, ekonomideki yapısal dönüşümün güçleneceği, Türkiye'deki kurumsal yapılanmanın, ekonomik ve siyasi istikrar sağlayacağı vurgulandı. Raporda, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin, reyting kuruluşlarından ''yatırım notu'' alacağı ve AB sürecinde trilyon dolarlık bir ekonomi haline geleceği ifade edildi.
|