Anlamsız yurtdışına çıkış yasağı
Birçok işadamı devlete olan vergi borçları sebebiyle yurtdışına çıkış yapamıyor. Bu sebeple havalim anından dönen çok sayıda vatandaşımız var. Anlayacağınız pasaport kanununun ilgili maddesi bireylerin özgürlüklerini kısıtlayarak, onlara manevi işkence yapan bir unsur haline sokulmuş durumda. Peki devletin vatandaşına böyle bir durumu reva görmeye hakkı var mı?
SINIRLANAN HAK Konunun, 'özgürlüğü sınırlama' boyutu, devlete olan 'ödevin yerine getirilme' boyutunu çok gerilerde bırakmış. Çağdaş demokratik toplumlarda, özgürlük kısıtlaması ancak bağımsız mahkeme kararları ile gerçekleşirken biz de vergi memurları devreye girmiş durumda. Bu kararda imzası olanlara ve devletin bekası sağlamayı vergi memurları marifetiyle yapmak isteyenlere birkaç sorum var; - Devlet kendi haklarını garanti altına alırken, yada kendisi için yapılmasını istediği ödevlerin yerine getirilmesini sağlamaya çalışırken, mağdur olmuş yaklaşık 400 bin vatandaşın haklarını kim koruyacak? - Bu kişilerin kaç tanesi gerçek vergi kaçakçısıdır? - Kaç tanesi kaçırdığı vergiler ile yurt dışında gayri menkuller almış ve bir daha yurda dönmemek üzere yurt dışında yaşamayı planlamaktadır? - Böyle planlar yapan insanlar, acaba yurt dışı yasağı çıkmadan yurt dışına çıkmayı akıl edemeyecekler midir? - Bu konuda karar vermek devletin vergi memurlarının mı, yoksa bağımsız mahkemelerin mi işidir? - Birkaç tane meşhur için alınan bu kararlarla, koca bir kitlenin haklarına tecavüz edildiğinin farkına ne zaman varılacak?
KALDIRILMALI Anayasaya ve çağdaş hukuk devleti ilkelerine aykırı olan yurtdışı çıkış yasağı uygulamasının acilen kaldırılması ve bu konu da mahkeme kararlarıyla hareket edilmesi gerekir. Bu uygulama nihayetinde yürürlükten kalkacaktır, ama hukuk tarihimize kamusal hakların korunmasında meydana getirdiği etkinlik sebebiyle hiç de güzel izler bırakmayacaktır.
|