Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolündeki Telsim hisselerinin 4.55 milyar dolara Vodafone'a satışını ''bu fiyat en azından beklentileri karşılamıştır'' şeklinde değerlendirerek, rekabet ortamında yapılan ihalenin hayırlı olmasını diledi.
Başbakan Yardımcısı Şener, TMSF ile Motorola arasında yapılan anlaşma gereği bu bedelin 910 milyon dolarının (yüzde 20'si) Motorola'ya verileceğini söyledi.
Piyasa koşulları ve ekonomik istikrarın özelleştirmelerde fiyatların iyi
olmasına yol açtığını anlatan Bakan Şener, ekonomide istikrar yokken hiçbir şeyin değerine gitmediğini kaydetti.
TMSF'nin 20'nin üzerindeki bankanın Fon'a devredilmesiyle 28 milyar dolar ödeme yaptığını, bu bedelin faizleriyle 46 milyar doları bulduğunu hatırlatan Bakan Şener, tahsilata başlanan 2001 yılı ile 2003 yılı sonu arasındaki dönemde sadece 1,6 milyar dolar tahsilat gerçekleştirilebildiğini belirtti.
Şener, şunları söyledi:''Bugün geldiğimiz nokta itibariyle bir taraftan alacak satışları,diğer taraftan kurumsal ve bireysel alacakların tahsili, hakim ortaklarla yapılan protokoller ve bu çerçevede yapılan tahsilatlarla, üst üste yapılan ihaleler neticesinde bugün tahsilat miktarının çok yükseldiğini görüyoruz. Sadece Telsim ihale bedelini düşünürsek TMSF'nin geçmiş yıllardaki düşük tahsilat döneminden yüksek tahsilat dönemine geçtiğini söyleyebiliriz.''
İmar Bankası'nın Fon'a devri nedeniyle mevduattan dolayı yapılan ödemelerin 6 milyar doların üzerinde tamamlanacağını açıklayan Şener, son 1 ayda bonodan mevduata geçenlere yapılan ödemenin 1 trilyon lira olduğunu, en son bonolarla ilgili Danıştay'ın kararı münferit olmakla birlikte yargı sürecinin nihaileşmediğini söyledi. UZANLARIN BORÇLARI
Başlangıçta mevduatlar nedeniyle 6 milyar doların üzerinde bir yükün Fon'un üzerine geldiğini vurgulayan Şener, şöyle devam etti:''İmar Bankası'nda bu yükün gerçek boyutlarını şu anda kestirmek mümkün değil.
Uzanlara ait şirket ve varlıkların satışından önemli gelirler elde edildi. Daha önce ihale edilen çimento fabrikalarının ihale bedelleri 1 milyar dolar civarında tamamlanmıştı. Medya grubu ihaleleri de büyük ölçüde tamamlanmıştır. Şimdi de Telsim ihalesi tamamlanmıştır. Bunların tamamı düşünüldüğünde, önemli bir gelir kaynağının oluştuğunu söyleyebiliriz. ''UZANLARIN ÇOK BÜYÜK VERGİ BORÇLARI DA VAR''
Ancak bu grubun Hazine'ye borçları sadece İmarbank yükümlülüklerinden kaynaklanmıyor. Tüm şirketlerin çok büyük vergi borçları var, daha önce ödenmemiş ve ödemeleri yapılmamış. Büyük vergi yükleri ve kamuya diğer borçlarını da düşünürseniz, tüm bu satışların bu grubun borçlarını karşılamaya yetmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.''
Fon'un ödemelerinde Hazine kaynaklarını kullandığını, dolayısıyla Hazine'ye borcu olduğuna dikkat çeken Şener, nakit fazlalığı oluştukça Hazine'ye borcunu ödeyeceğini ve son bir yıl içinde önemli miktarda ödeme yaptığını vurguladı.
TMSF'nin bu yıl yapacağı ödemelerin muhtemelen 4-5 milyar doları bulabileceğini açıklayan Bakan Şener, bunun Hazine'nin finans dengelerinde bir rahatlama anlamına geleceğini söyledi.
Şener, ''bir yandan özelleştirme gelirleri artmıştır, diğer taraftan TMSF'nin tahsilatları artmıştır. Buralardan Hazine'ye aktarılan kaynaklar Hazine'nin borçlanma ihtiyacını azaltmaktadır. Bu kamu finansman dengelerinde önemli ölçüde rahatlık sağlamaktadır'' dedi.
Bütçe Kanunu'nda yer alan madde çerçevesinde TMSF bünyesindeki şirketlerin vergi borçlarında tahsilatlar yapılacağını kaydeden Şener,bu tahsilatların 2006 vergi gelirleri tahmininde dikkate alınmadığını ve ilave bir vergi artışı anlamına geldiğini, dolayısıyla bu şirketlerin vergi borçlarıyla ilgili tahsilatın köy içme suyu ve yollar olmak üzere bazı önemli yatırımlar için kullanılacağını söyledi.