Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) satışa çıkardığı Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş., 4 milyar 550 milyon dolarla dünyanın en büyük mobil telekomünikasyon operatörlerinden olan İngiltere'den Vodafone'nin şirketi Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye ihale edildi.
ARAP-İNGİLİZ REKABETİ
Telsim ihalesi Araplarla İngilizlerin rekabetine neden oldu. 2 milyar 804 milyon dolar muhammen bedelli şirket için Swissotel'de düzenlenen ihalenin açık artırma bölümüne İngiltere'den Vodafone Telekomünikasyon A.Ş., Kuveyt'ten
MTC Telekomünikasyon ve İletişim Hiz. Tic. A.Ş., Mısır'dan Orascom Akdeniz İletişim Hizmetleri A.Ş., Birleşik Arap Emirlikleri-Dubai'den Uluslararası Yatırım ve Telekomünikasyon A.Ş.'den oluşan 4 kuruluş katıldı.
20 milyon dolarlık tekliflerle yapılan açık artırmada, Orascom ve Uluslararası Yatırım ve Telekomünikasyon A.Ş.'den hiç teklif gelmedi.
MTC ve Vodafone arasında geçen ve toplam 10 kez artırım yapılan açık artırmada, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'nin verdiği 4 milyar 550 milyon dolarlık teklifin üzerine çıkılmadı.
Bunun üzerine Telsim, Fon Kurulu'nun onayına sunulmak üzere Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye ihale edildi.
Vodafone'nin teklifi 2 milyar 804 milyon dolarlık muhammen bedelin, 1 milyar 746 milyon dolar ve yüzde 62.27 üzerinde bulunuyor.
BAKAN YILDIRIM: FİYAT GAYET GÜZEL
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telsim'de ihale öncesi belirsizliklerin ortadan kaldırılmış olmasının, ilgiyi daha da arttırdığını ve iyi bir sonuç elde edildiğini söyledi.
Yıldırım, katıldığı Logitrans 2005 Fuarı'nın açılışını yaptığı sırada, gazetecilerin Telsim ihalesinin sonucuna ilişkin sorularını yanıtladı. Sonucu gazetecilerden öğrenen Yıldırım, ''Hayırlı olsun. Fiyat gayet güzel'' dedi.
Özelleştirmede Telekom'da başlayan sürecin ülke ekonomisindeki istikrar ve güvenin de etkisiyle oldukça iyi gittiğini ifade eden Yıldırım, ''Telsim'de ihale öncesi belirsizliklerin, sorunların ortadan kaldırılmış olması ilgiyi daha da artırdı ve iyi bir sonuç elde ettik. Ülke için hayırlı olsun'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, 2006 yılındaki özelleştirme sürecine ilişkin bir soru üzerine de istikrar havası devam ettiği sürece, yerli ve yabancı yatırımcıların uzun döneme ait projelerini daha da hızlandıracaklarını düşündüklerini söyledi. Yıldırım, AB katılım sürecinin de bunu olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.
Bir gazetecinin telekomünikasyon sektöründe yabancı payının artığına ilişkin sorusu üzerine Yıldırım, şunları kaydetti: ''Türkiye'de kim yatırım yaparsa yapsın Türkiye Cumhuriyeti'nin mevzuatına tabidir. Türkiye Cumhuriyeti için istihdam oluşturacaktır.
Burada kazanıp, burada tüketecektir. Yapacağı herhangi bir yanlış olursa onu da takip edip, düzeltecek mekanizma kurulmuştur. Telekomünikasyon Üst Kurulu'nun görevi de işletmecileri gözetlemektir. Endişe edecek bir şey yok. Hiç kimse buradaki tesisleri alıp bir yere götüremez, gümrük kapılarına tembih ettik.''