|
|
Simitin de şifresi var
Beslenme uzmanı Yasemin Beyhan, simitin diğer fast-foodlardan daha masum olduğunu açıkladı. Yağ ve kömürde pişmediği için kanserojen değil. Sadece çayla değil, peynir, meyve gibi gıdalarla tüketilirse besleyici de...
Ne varsa simitte var
Beslenme uzmanlarına göre dışarıda satılan hazır yiyecekler arasında en zararsızı geleneksel yiyeceğimiz simit Yanında bir parça peynir ve ayranla tüketilen simit, öğüne ve miktarına göre faydalı bir yiyecek bile olabiliyor.
Uzmanlara göre gittikçe yaygınlaşan fast-food yani hızlı-hazır yiyecekler arasında en zararsızı hepimizin yakından tanıdığı, özellikle ekonomik krizden sonra daha fazla rağbet görmeye başlayan, geleneksel yiyeceğimiz simit. Ayaküstü beslenme olarak da tarif edilen fastfood'un insanları tek yönlü beslenmeye ittiğini, bu tür beslenmenin de kişilerde sağlıklı yaşam için gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğini belirten uzmanlar yanında bir parça peynir ya da ayranla tüketilen simidin faydalı bir yiyecek olduğu görüşünde. "Simit, ayran, peynir, sebze veya meyveyle tüketilirse, tüketildiği öğüne ve tüketim miktarlarına bağlı olarak bireyin besin gereksinimlerini karşılama açısından iyi bir besin" diyen Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan, simidin fast food yiyecekler arasında en masumu olduğunu belirtiyor.
SAĞLIKLI PİŞİYOR Fast-food tarzı yiyeceklerin tek yönlü beslenmenin yanı sıra, pişirme yöntemleri yönünden de olumsuzlukları bulunabileceğine işaret eden Beyhan, özellikle proteinli ürünlerde pişirme ilkelerinin sağlık açısından daha ön plana çıktığını belirtiyor. Beyhan, kanserojen risk açısından, kömür ateşine yakın yapılan döner ve köfte ile yanmış yağda kızartılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Bayhan buna karşın, simitte, pişirme yöntemi açısından, bir olumsuzluk bulunmadığını dile getirdi. Ancak simidin tek başına tüketilmesi durumunda diğerleri gibi tek yönlü beslenmeye neden olabileceğine işaret eden Beyhan, sadece çayla tüketilmesi halinde protein, vitamin ve mineral açısından eksikliğe neden olduğuna da sözlerine ekledi.
TOST DA ZARARSIZ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Seyhan İnce de, fast-food yiyecekler içinde en zararsızının simit olduğunu belirtti. İnce, Türkiye'deki fast-food beslenmenin, batıdan kopya edildiğini belirtirken, Türk kültüründeki fast-food türü yiyeceklerin, batıdakilere oranla daha masum olduğunu vurguladı. İnce, "Bizde kızartmadan daha çok ızgara, fırında pişirme usulü yaygın. Batıda ise daha çok yağda kızartma yapılır. Örneğin Avrupa'da tavuğa öyle işlemler yapılıyor ki sağlıklı bir yiyecek diye nitelendirdiğimiz tavuk, zararlı hale gelebiliyor. Türk kültüründe fast-food olarak döner, lahmacun, balık ekmek, simit, tost sayılabilir. Döner, ateşe çok yaklaştırılmadan yapıldığında, sağlığa çok zararlı değildir. Hatta yağı akıtılarak yapıldığı için donmuş yağ miktarı da azalmış oluyor. Tostun da kötü yağ kullanılmaması halinde zararlı olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
FAST-FOOD KALBE DÜŞMAN Simidin yanında yenilecek biraz peynirle birlikte günlük protein ve enerji ihtiyacının bir kısmının karşılandığını belirten İnce, sürekli fastfood beslenmenin birçok rahatsızlığı beraberinde getirdiğine işaret ediyor. İnce, "Bu tür yiyeceklerde yağ kullanımı fazla olduğu için kanser, hipertansiyon, kardivasküler hastalıklara yakalanma riski yükseliyor. Yağda kızartma yöntemi çok fazla kullanıldığı için sindirim sistemi de olumsuz yönde etkileniyor'' diyor. İnce, yapılan araştırmalarda, önceleri 40 yaş üzeri olan kalp krizi riskinin de çok sık tüketilen fast-food yiyecekler yüzünden 20'li yaşlara kadar indiğini de sözlerine ekliyor.
AA
|