İnşaat sektöründeki patlama üçüncü çeyrekte de Türkiye ekonomisinin lokomotifi oldu. 15 çeyrektir ard arda büyüme rekoru kırılırken, Gayri Safi Milli Hasıla yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.3 oranında arttı. Son çeyreğe girerken özel sektörün yatırım iştahının sürmesi ekonomi çevrelerine umut verdi.
Türkiye ekonomisi 15 çeyrektir art arda büyüyerek rekor kırdı. Yıl başından bu yana inşaat sektöründe yaşanan patlama üçüncü çeyrekte de kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üçüncü çeyrekte Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) yıllık bazda yüzde 7.3, gayri safi yurtiçi hasıla ise (GSYİH) yüzde 7 arttı. Piyasalarda her iki oran içinde yüzde 5'lir bir büyüme beklentisi bulunuyordu. Yılın ilk dokuz ayında ise hem GSMH hem de GSYH yıllık bazda yüzde 5.5 arttı.
BEKLENTİLERİ AŞTI Üçüncü çeyrekte ağırlıklı olarak özel sektörün artan yatırım iştahı, inşaat sektöründeki ivmenin devamı ve beklenmedik bir artış kaydeden iç talep performansıyla beklentileri aşan ekonomik büyümenin, yıl sonunda hükümetin yüzde 5 olan hedefini aşması bekleniyor. İkinci çeyrek büyüme verilerinin ardından ekonomistlerin bir kısmı büyüme hedefinin yüzde 5 civarında gerçekleşeceğini, bir kısmı ise hedefin altında kalınacağını öngörüyordu. Merkez Bankası'nın ayda iki defa reel ve mali sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlediği beklenti anketinin Aralık ayı sonuçlarında yıl sonu büyüme tahminleri son 4 ankette yüzde 5.1 düzeyinde kaldı.
TARIMDA SÜRPRİZ Bu yılın ilk iki çeyreğinde neredeyse hiç büyümeyen tarım sektörü üçüncü çeyrekte yüzde 6.4 büyürken,
sanayi sektöründeki büyüme ilk ve ikinci çeyrekteki yüzde 5.5 ve yüzde 3.9'dan sonra yüzde 5.6'ya çıktı. Ekonomik büyümenin en önemli itici güçlerinden biri haline gelen inşaat sektörü ise üçüncü çeyrekte hafif hız keserek de olsa yüksek büyümeyi sürdürdü ve ilk ve ikinci çeyreklerde sırasıyla yüzde 16.5 ve yüzde 22.2 olan büyümesi üçüncü çeyrekte yüzde 19.7 oldu.
İNŞAATTA HAREKET Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, üçüncü çeyrek büyümesinin beklentileri aşmasındaki faktörleri, "Tarım sektöründeki yüzde 6.4'lük başarılı performans, inşaat sektöründeki yüzde 20'ye varan büyüme, özel sektörün yatırım iştahının çok ciddi şekilde devam ediyor olması ve iç talepteki sürpriz sayılabilecek güçlü artış" şeklinde sıraladı. Altuğ, "4. çeyrekte de 3. çeyreğe yakın bir büyüme gerçekleşti ve yıl sonunda da büyümenin yüzde 5'i aşacağını düşünüyorum" dedi.
ÖZEL SEKTÖR BÜYÜDÜ TEB Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da, yıl sonu büyüme rakamlarının hedefi aşmasının muhtemel olduğunu ve kendi tahminini de yukarı yönlü revize ettiğini söyledi. Tokalı, "Büyümeye en önemli katkı özel sektörden geliyor. Tüketim harcamaları ve yatırım eğilimindeki güçlü ivmenin büyümeye destek vermeyi sürdürdüğünü görüyoruz. Özel tüketimden karışık sinyaller alınıyordu" dedi.