|
|
|
|
|
|
Gezinin diğer rutin gündemi
ABD heyeti: "Türkiye'den Irak'a geçen CIA ajanlarına gümrük kolaylığı sağlayın" teklifi yaptı... Ankara reddetti... CIA ayrıca, "Dünya Enerji Koridoru'nun güvenliğini beraber sağlayalım" teklifini sundu.
CIA'dan işbirliği önerisi
Ankara'ya gelen CIA Başkanı Goss, gün boyu görüşmelerde bulunduğu MİT'e "Dünya Enerji Koridoru'nun güvenliğini birlikte sağlayalım" önerisinde bulundu.
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller'in peşi sıra Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı Porter Goss'un Türkiye'ye gelmesinin sırrı ortaya çıktı. CIA Başkanı Goss, Büyük Ortadoğu Projesi uygulanırken, dünya enerji koridorunun güvenliğini Türkiye ile birlikte sağlamak istediklerini bildirdi. CIA Başkanı, dost ve müttefik olarak gördükleri Türkiye'ye, bu konuda önemli görevler düştüğünü vurguladı. Önceki gece Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Esenboğa'ya gelen Goss ve beraberindeki 22 kişilik heyet geceyi Hilton Oteli'nde geçirdi. Dün, MİT Müsteşarlığı'nın Yenimahallede'deki tesislerinde ağırlanan CIA heyeti, bugün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. CIA Başkanı, bugün Emniyet Genel Müdürü'nü de ziyaret edecek.
BAŞKAN NELER İSTEDİ? Üst düzey güvenlik yetkililerinden alınan bilgilere göre, CIA Başkanı, Türk istihbarat makamlarından, Ortadoğu'yu ve Türk Cumhuriyetlerini kapsayan bölgede birlikte, daha sıkı ve daha etkili çalışma teklif etti. ABD heyetinin diğer bir teklifi, CIA ajanlarının Türkiye'ye giriş çıkışlarında veya Türkiye'den Irak'a giriş-çıkışlarında kendilerine kolaylık sağlanması, konteynerler ve kargoların deklere edilmeden gümrükten geçirilmesi oldu. Ancak Türk tarafı, uluslararası gümrük mevzuatı hükümlerinin uygulanacağını hatırlattı. Türk tarafı, bölgedeki istikrarın önündeki en büyük engelin silahlı PKK grupları olduğunu hatırlatarak, PKK militanlarının Kuzey Irak'tan temizlenmesi için ABD'nin desteğini istedi. PKK gruplarının silah bırakması için barışçıl çözümler ön plana çıktı. İki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda uluslararası terörizmle mücadele, terörizmin finans kaynaklarının kurutulması, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara paranın aklanmasına yönelik daha sıkı işbirliğinin önemi vurgulandığı görüşmelerde, özellikle ABD'nin başını ağrıtan El Kaide bağlantılı terör örgütleriyle mücadele, Irak'ta 15 Aralık'ta yapılacak seçimler sonrası ortaya çıkacak siyasi durum, PKK ile mücadele ve CIA uçaklarının Türkiye'yi kullanması konuları da gündeme geldi. MİT'teki görüşmelerde, Emre Taner'in Mesut Barzani ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında Goss'a bilgi verip ABD'nin Kürt gruplarını PKK'ya karşı mücadelede ne şekilde devreye sokabileceğine dair düşüncelerini anlattığı öğrenildi. Görüşmelerde, İran'ın nükleer faaliyetleri ve İsrail karşıtı söylemleriyle, Hariri suikastı nedeniyle Suriye'nin tutumu da gözden geçirildi. Goss, CIA'in 19'uncu Başkanı. 23 Ekim 2004'de başkanlığa seçilen Goss, daha önce Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı olarak görev yapıyordu.
ÇİÇEK: İLK GELEN DEĞİL Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra CIA Başkanı'nın ziyaretiyle ilgili soru üzerine, "Gayet normaldir. İlk defa bir CIA Başkanı Türkiye'ye geliyor değil" dedi. Çiçek, "Türkiye'nin hem ABD hem de başka ülkelerle istihbari konularda bilgi paylaşımı normal. Türkiye'nin özellikle terör örgütüyle ilgili olarak ABD'den beklentileri var." CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz ise, "Apo'nun serbest bırakılmasına ilişkin taleplerin gündeme getirilmesi kaygısını taşıyorum" dedi.
RICE DA GELİYOR Öte yandan FBI Başkanı Robert Mueller ve CIA Başkanı Porter Goss'un peş peşe ziyaretlerinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Ocak ayında Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Rice'ın Atina'da katılacağı bir konferanstan sonra Türkiye'de de temaslarda bulunacağı belirtildi.
Kadir ERCAN / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|