kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şeytanın yabasından altın kaplamalı çatala
Her şey kaşıkla başladı
Bıçağın Avrupa'ya gelişi

Şeytanın yabasından altın kaplamalı çatala

Dünya üzerinde 1 milyar insan yemek için çatal, kaşık ve bıçak kullanıyor. Ancak hem ev hem de restoranlarda görmeye alıştığımız bu araçlar masalarımıza çok uzun mücadeleler sonunda gelebildi.

Onlar aslında insanoğlunun yaptığı en büyük buluşların başında geliyor. Şekilleri ve kullanım biçimleri farklı da olsa hayatımızdaki yerleri ve sahip oldukları önem tartışılmaz: Çatal, kaşık ve bıçak. İsimleri bile kulağa sıradan geliyor. Sürekli görmeye alışık olduğumuz için çoğunlukla onların varlıklarından bile haberdar değiliz. Ta ki eksikliğini çekene kadar. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde 1 milyar insan yemek yeme için çatal kaşık ve bıçak kullanıyor. Diğer yandan 1.5 milyar insan çubuklarla yemek yerken 3.5 milyar insan ise yemek için hala ellerini kullanıyor. Aslında bugün çatal kaşık kullanan insanların neredeyse tamamı bundan 300 yıl öncesine kadar yemek yemek için aynı dünyanın büyük bölümünde olduğu gibi ellerini kullanıyordu.

ELLERİMİZİ AŞAĞILAMAYALIM
Yani bu anlamda yemek yeme alışkanlıklarımızın aslında daha yeni yeni oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Tarihi gelişmelere bakılırsa insanoğlunun yemek yeme için kullandığı ilk araç kaşık oldu. Ardından bıçak ve büyük tartışmalardan sonra da çatal geldi. İnsanlar uzun yıllar elleriyle yemek yemeği tercih etti. Bunun başlıca nedeni ise yenilen yemeğin tazeliğini, sıcaklığını ve kıvamını anlama isteğiydi. Bu istek genel kültüre öylesine yerleşti ki elle yemek yemekten çatal kaşığa geçiş yaklaşık 350 yıl sürdü. 17. yüzyıl İtalya'sında geçerli olan kuralların başında şu ünlü deyiş vardı: Masalarınızda kaşık ve çatal bulundurmak zorunda değilsiniz. Doğa bize her elimizde beş parmak vermedi mi? Onları, olsa olsa hayvanların önüne saman koymaya yarayacak, böyle aptalca araçlarla neden aşağılıyoruz? Özellikle Avrupa'da Aristokrasinin yaygınlaşmasıyla birlikte misafirler için çatal bıçak servisi başlaması 17. yüzyıla kadar sürdü. Sıradan insanlar ise 18. yüzyıldan itibaren çatal kaşık kullanmaya başladı. O güne kadar insanlar bir yere yemeğe giderken kaşık ve bıçağını sürekli yanında götürüyordu.

TEMİZLENMESİ KOLAY...
Özel deri bir kılıf içerisinde, giyilen kıyafetlerin bel kısmında saklanan bu iki araç yemek için kılıflarından çıkarılıyor kullanılıyor ardından elle veya masa örtüsüne sürülmek suretiyle temizlenip yeniden kılıflarına yerleştiriliyordu. Tabi peçete olmadığı için el ve ağız temizliği de yine masa örtüsü yardımıyla yapılıyordu. Halka açık yemek mekanlarında çoğunlukla tabakta yoktu. Etin ağırlıkta olduğu yemekler doğrudan bir tahta tabak üzerine yada kalın ve geniş bir ekmek diliminin üzerine konurdu. Anlatılanlara göre üzerindeki et yendikten sonra bu ekmek daha sonra genellikle masaların altında yatan köpeklere verilirdi. İnsanlar tabak ve bardaklarını yanında taşıyamadıkları ve bunlardan lokantalarda bile az sayıda olduğu için insanlar çoğunlukla aynı tabak ve aynı bardaktan yiyip içerdi.

MAHMUT SANCAK


1 2 3 4 5
 
DİĞER EV EŞYALARI HABERLERİ
 AB'ye girmeden evlerine girdik
 Paşabahçe dünya ikincisi
 Yeni atmosferimiz kendine güven
 Beyaz eşyada liderliğe oynuyoruz
 İkiz kardeşler yine gözde
 Artık konsept ihraç ediyoruz
 Eşyalar akıllandı
 Onların savaşı bizi sevindiriyor
 Avrupa'nın üretim üssü olduk
 Ev tekstilinde 4. büyük ihracatçı ülke Türkiye
 Halının tanımını değiştirdi
 Sünger fabrikasından uzay teknolojisine ulaştık
 'Porselen' kırılma noktasına geldi
 Artık kentli olduk, şimdi tasarım ve kalite dönemi
 Sokak arasından dev mobilya mağazalarına
 Şehirlerimiz 'gaz'a geldi kombi pazarı büyüdü
 Mağazada 570 adet markanın 28 bin ürününü satıyoruz
 Dünya ile kucaklaşma dönemi
 Türk insanı evine düşkün olunca IKEA'nın gelişi hızlandı
 Her aile evi için 59 YTL harcıyor
 Hedef dünya markası olmak
 20 yılda en büyük birikim 'tecrübe' oldu
 Her 100 televizyondan 90'ı yurtdışına satılıyor
 Ev sanayiyi sırtladı
 Gümrük Birliği rekabeti artırdı sektörün ihracatı patladı
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu