|
|
|
|
58 yıldır her gün süren kin ve dostluk gösterisi
Pakistan ile yıllarca savaştığı Hindistan arasında, tarafsız bölgede 58 yıldır her akşam tekrarlanan bayrak töreni adeta bir şöleni andırıyor. İki ülke askerlerinin katıldığı buluşmada kin ve nefret gösterisi aynı anda yaşanıyor.
Pakistan ile yıllarca savaştığı ve hala birbirlerine düşman olan Hindistan arasında, Pakistan'ın kurulduğundan bu yana 58 yıldır her akşam tekrarlanan bayrak töreni, adeta görsel bir şöleni andırıyor. Pakistan'ın Lahor kentine 30 kilometre uzaklıktaki Hindistan sınırında, kin ve nefretle, dostluk ve kardeşlik gösterisinin bir arada yaşandığı törenden önce, her iki tarafta kurulu bulunan tribünlerde binlerce kişi toplanıyor. Karşılıklı sloganların atılmasının ardından, askerler önce günlük gazeteleri birbirlerine veriyor. Ardından iki tarafın askerlerinin karşı tarafa gözdağı ve korku vermeyi amaçlayan sert ve hararetli gösterileri başlıyor.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ YERİNE HİZMETÇİ Töreni izlemek için Pakistan'dayız. Yüzölçümü Türkiye kadar olmasına rağmen 160 milyonu bulan nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Pakistan'da orta direk yok. Ülkede parasını nereye koyacağını bilmeyen ve lüks villalarda yaşayan yüzde 20'lik mutlu bir azınlıkla, yüzde 80'lik fakir bir çoğunluk var. Öyle ki evdeki insan sayısı kadar hizmetçi çalıştıran zenginler, hizmetçiler elektrik parasından daha ucuza geldiği için çamaşır makinesi dahi almıyorlar. Türk insanını çok seven halk ise Pakistan ve Türkiye için "İki devlet tek millet" tanımını kullanıyor. Aradaki dostluk, Pakistan'ın uluslararası arenada da Türkiye'ye hep destek vermesini sağlıyor.
TABLO GİBİ KAMYONLAR Ülke eski İngiliz sömürgesi olduğu için soldan işleyen trafik ise kuralsızlıklar üzerine kurulu. Trafik ışıklarını çok önemsemeyen sürücüler, her an burun buruna gelebiliyor ancak kavga etmiyor. Şehirlerarası yollarda ise tam bir can pazarı yaşanıyor. Pakistan'daki kamyonların tamamına yakını ve otobüslerin büyük bir kısmı 30-40 yıllık. Ancak bu kamyon ve otobüsler gelin gibi süslenmiş. Raget denilen ahşap işleme ve çeşitli aksesuvarlarla süslü olan kamyonlar, ilk defa görenleri şaşkına çeviriyor. Öyleki üzerlerindeki süslerin kamyonlardan daha değerli olduğu söyleniyor. Süsleme, 3 tekerlekli motosikletlerden traktörlere kadar uzanıyor. Pakistan'da şehirlerde hem İngilizce hem de Urduca, kırsal kesimde ise sadece Urduca konuşuluyor. Televizyon ve gazetelerde de hem İngilizce hem de Urduca kullanılıyor. Urduca'da, Türkçe'de de yer alan özellikle Farsça kökenli perde, kaşık, duvar, kalem, defter, asker, mühendis gibi bin 500 kelime aynı. Resmi kayıtlara göre okur-yazar oranı yüzde 40 olan Pakistan'da bu oran gerçekte yüzde 25. Yaklaşık 80 milyon genç nüfusun bulunduğu Pakistan'da devlet okulları, medreseler ve özel okullar ayrı ayrı eğitim veriyor. Çoğunluğu İngiliz olan özel okullar o kadar yaygın ki Pencap Eyaletin'de 10 bin, Lahor'da ise 4 bin özel okul var. Bu okulların tamamına yakını büyük villalarda eğitim veriyor. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim gördüğü ülkede anaokulu 3 yaşında başlıyor. Pakistan'daki üçüncü durağımız ise Pencap Eyaleti oluyor. Pencap'ın başkenti Lahor iki bölümden oluşuyor. Askeri bölgenin imara açılmasıyla oluşan Yeni Lahor, zenginlerin yaşadığı bölüm. Eski Lahor'da ise tam bir karmaşa hakim. Lahor Meydanı'nın Türkiye için özel bir anlamı var. Çünkü Pakistan'ın en önemli şairlerinden Muhammed İkbal 1915'teki Çanakkale Savaşı sırasında bu meydanda yaptığı konuşma sonucunda aralarında Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in anneannesinin de bulunduğu binlerce kadın tüm bileziklerini Türkiye'ye bağışlamış.
Nejdet ÇOKAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|