|
|
|
|
|
|
Gurmeler ne diyor?
Ali Esad Göksel Erkeklerin pes ettiği yerde dayanan kadınlar gördüm Bu meslek katı kuralları ve hiyerarşisi nedeniyle bugüne kadar sadece erkeklere açık gibi gözüküyordu. Ama son on-on beş yıldır bütün dünyada kadınlar da profesyonel anlamda bu mesleğe ilgi gösteriyorlar. Aşçılık hem fiziksel koşullar hem de spiritüel açıdan en zor mesleklerden biri. Bütün ruh dünyanızı alt üst edebilecek kadar bu işe teslim olmanız lazım. Genellikle ıslak, rutubetli, küçücük yerlerde saatlerce ayakta çalışmak, fevkalade sert hiyerarşik bir yapının içinde yer almak gerekiyor. Dolayısıyla bunu kaldırabilecek olana açık bu meslek. Genelleme yapıp kadınlar bu işi yapamaz demek çok yanlış, öyle kadınlar biliyorum ki erkeklerin pes edip hüngür hüngür ağladığı yerde dirençle asılmaya devam edebiliyorlar. Eğer Ramsay rating almak için ya da karısına kızıp söylemediyse bu çok vicdansızca bir söz.
Ahmet Örs Aşçılık evde yemek yapmaya benzemez Evlerimizde yemeği pişiren kadınlardır. En lezzetli yemekleri de hanımların elinden yeriz. Ama büyük profesyonel mutfaklarda çalışmak çok ağır bir iş temposu gerektirir, resmen cephede savaşmak gibidir. Kadınlar mı bu işi tercih etmeyip erkeklere bıraktılar, yoksa erkekler mi aralarına kadınları sokmadılar orasını bilmiyorum. Ama uzun yıllar bu sistem böyle süregeldi. Bugün kadınlar arasından çıkma çok usta profesyonel aşçılar var, özellikle Amerika'da. Ama büyük şefler statüsüne çıkmış kadınlara rastlayamıyoruz henüz. Olmaz mı? Olacaktır. Ama şunu bilmek lazım ki aşçılık evde ailesine yemek yapan kadının uğraşından çok daha farklı ve ağır bir meslektir. Ama kadınların yemek pişiremeyeceğini düşünmek bütün dünyada yemeği pişiren kadınlara karşı haksızlık olur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|