|
|
|
|
|
|
Mutfağın asıl sahibi erkekler
İngiltere'de "Erkekler mi daha iyi aşçıdır, kadınlar mı?" tartışması ülkemize de sıçradı. Pek çok kişi profesyonel mutfaklarda erkeklerin egemenliğini kabul ediyor. Kadınları sadece evlerindeki mutfakla yetinmek zorunda bırakansa büyük restoran ve otellerdeki zorlu iş koşulları.
Yüzyıllardır evlerimizde annelerimizin yaptığı yemekleri yemeğe alışkınız. Ama ne zaman bir restoranda yemek istesek önümüze genellikle erkekler tarafından pişirilmiş yemekler konur. Çünkü kadınların dünyası olarak bilinen mutfak profesyonel bir ortamda erkeklerin egemenliğindedir. SABAH Gazetesi yazarlarından Mehmet Barlas da geçtiğimiz haftalarda köşesinde kadınların mı erkeklerin mi daha iyi aşçı olduğu konusunda bir yazı kaleme aldı. Barlas yazısında İngiltere'nin gündeminde olan bu tartışmayı, ülkenin en ünlü şeflerinden Gordon Ramsay'in "Kadınlar aşçı olamaz. Onlar hazır yemekleri ısıtıp sunarlar..." içerikli demeciyle başlattığını belirtiyordu. Biz de ülkemizdeki erkek ve kadın aşçılarla gurmelere bu konudaki görüşlerini sorduk. Söylediklerinden de anladık ki kadınları mutfaklardan zorlu iş ortamı kadar erkeklerin kurduğu hegemonya da kaçırıyor...
Şemsa Denizsel Mutfak dünyası kadınları sevmez Profesyonel aşçılık çok zor bir meslektir. Çok uzun saatler, fiziksel dayanıklılık, insan psikolojisinden anlama, inatçılık, dayanma gücü ve zor şartlara katlanabilmeyi gerektirir. Şef olabilmek için, bunlara yaratıcılık, yetenek, merak, araştırmacılık, matematik, insan idaresi ve tutku eklemek lazım. Erkek egemen mutfak dünyası eskiden beri kadınlarla çalışmaktan hoşlanmaz. Ama artık tüm dünyada ve Türkiye'de kadınlar biraz daha kolay kabul görebiliyorlar. Yemek pişirmek stresin en yoğun olduğu mesleklerden biridir. Yapabilmek için, gerçekten bu işi sevmek, sevmenin de ötesinde tutkuyla bağlı olmak gerekir. Yani kısaca kadınlar eğer isterlerse, gerçekten bu konuda emek harcamayı, zorluklara katlanmayı, mutfaklardaki erkek egemenliğinden yılmamayı göze alabilirlerse ve tabii yetenekleri ve tutkuları bu yönde ise, aynı şeyleri hisseden her erkek gibi onlar da aşçı ve şef olabilirler.
Eyüp Kemal Sevinç Kadınlar istemiyor ki Aşçılık mesleği endüstriyel boyutta yapıldığı zaman evdekinden çok daha farklı, ağır ve streslidir. Ama tabii teknoloji gelişti, mutfaklarda kullandığımız ekipmanların özellikleri çok daha farklı olmaya başladı. Dolayısıyla endüstriyel mutfaklarda çalışmak biraz daha kolaylaştı. Kadınlar da artık bu işe girmeye başladı. Ama ben bir işletmenin ana mutfağını tamamıyla kadınlara teslim etmem. Bu iş için Türkiye'deki atmosferin yeterli olduğunu düşünmüyorum çünkü. Ama bu Romanya'da, Rusya'da farklıdır, çünkü orada kadınların iş gücü çok daha fazla. Oralarda mutfaklarda çalışanların yüzde 60-65'i kadın. Türkiye'de bu kadar donanımlı kadın bulmak zor. Zaten sayı olarak da kadın aşçı çok fazla yok, kadınlar aşçılık mesleğini seçmiyor ki. Hiçbir kadının, büyük bir kazanda iki bin kişilik bir pilav yapmayı isteyeceğini de zannetmiyorum zaten.
Loraine Sinclair Önce kariyer Her iki cinsi kategorize etmeniz mümkün değil. Başarı; kişinin altyapısı, aldığı eğitim ve kendini geliştirmesi ile doğru orantılı. Bu sektörde erkeklerin sayısının fazla olduğunun farkındayım ama bu kadın şefler yok anlamına gelmiyor. Kadınların sayısının az olması tamamen kişinin önceliklerine bağlı. Bir kadın olarak ben kariyerimi ön planda tutuyorum. Kadınların çoğu haftada beş gün sekiz saat çalışabilecekleri ofis ortamını tercih ediyorlar. Aşçılık, çalışma şartları daha ağır olan, çalışma saatleri pek belli olmayan bir sektör olduğu için kadınlar tarafından erkekler kadar tercih edilmiyor. Gordon Ramsay gibi insanlar, böyle yorumlar yapmadan önce kimin kendi yediği yemeği pişirip önüne tabağı koyduğunu ve dört çocuğuna baktığını hatırlamalılar. Tolga Atalay İleride tersine dönecek Belki evrim teorisi gereğince, kadınlara ait gördüğümüz bazı meslekler bugün profesyonel boyuta taşınınca, yani ev çerçevesinin dışına çıkınca erkeklerin hakimiyetine girmiştir. Dikiş dersiniz en iyi terzi erkek çıkar, yemek dersiniz en iyi aşçı erkek çıkar. Ama kadınlar son yüz yıldır evlerinin dışına çıkıyor. Belki de 30-40 yıl sonra sektördeki bu durum, kadınlardaki işe konsantre olma ve bağımlılıkla tersine dönecek. Ev yemeği deyince her zaman için kadınlar daha başarılı. Ama profesyonel mutfak apayrı bir olay. Yani araba kullanmakla yarışa çıkmak gibi bir şey. Bazen iyi yarışçılar iyi araba kullanamayabiliyor, çünkü alışmışlar bir parkura. Ramsay böyle şeyler söylediyse biraz maskülen veya efemine bir arkadaşmış. Emel Başdoğan Romantik bir iş değil Keşke erkekler çok iyi aşçı olsa çünkü ben her zaman çok iyi yemek yapan bir erkeğin çok da iyi bir kavalye olacağını düşünürüm. Çünkü yemek yapan duyarlı, kırılgan ve hassastır. Dolayısıyla temennim Ramsay'in haklı çıkmasından yana. Bu uğurda mağlup sayılır galip derim. Meselenin şöyle bir yanı da var tabii; mutfak işi sanıldığı gibi romantik bir iş değil. Uzun çalışma saatleri, ayakta durma, koca kazanları kaldırma, matematik, hesap kitap gerektiriyor. Koşullar o kadar zor ki, gece yarısı 2'de kim çıkacak işten, erkeklerle yan yana çalışacak, yorulacak, terleyecek?
Eylem BİLGİÇ
|
|
|
|
|
|
|
|
|