İŞTE, Putin'in gidiş gelişleri ile de perçinlenen gaz oyununun kronolojisi:
ŞEN 4 ŞİRKET KURDU 1 Nisan 2003: Ali Şen, doğalgaz piyasasına dört şirketle birden girdi. Bosphorus adlı şirket ile kamuoyu bu günlerde tanıştı. Şen, "Karşı tarafta ortak olarak Rus devleti var" diyordu.
GAZPROM'DAN MEKTUP VAR 4 Ağustos 2003: Gazprom şirketinin Genel Direktörü Alexander I. Medvedev, Gazprom imzası ile Ankara'ya giden mektupta, doğalgaz kontrat devir ihalesinde karşılarında Bosphorus'u görmek istediklerini bildirdi.
EPDK, 'ONAY ALINSIN' DEDİ 29 Ekim 2003: Yasa gereği BOTAŞ 2 Kasım 2003 gününe kadar kontrat devir ihalesine çıkmak zorundaydı. İhaleye 5 gün kala EPDK'nın BOTAŞ'a gönderdiği bilgi notunda devirlerde satıcı ülkelerden onay alınmasının yararlı olacağı belirtildi. Bu da Şen'e yarıyordu.
GAZPROM RESMEN ORTAK OLDU 13 Nisan 2004: En büyük doğalgaz üreticilerinden Rus Gazprom şirketi, Ali Şen'in sahibi olduğu Bosphorus Gaz Corporation'a yüzde 40 ortak oldu.
YASAYA UYACAK DEDİ AMA! 27 Temmuz 2004: BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Bilgiç, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un doğalgaz kontratını sadece Ali Şen'in şirketi Bosphorus'a devretmek istemesini eleştirdi ve "Herkes, ülkedeki yasal çerçeveye uyar ya da uyar. Doğalgaz Piyasası Yasası, 'ihale' diyor. Bu ihale, özgür iradeyle yapılmalı" dedi.
PUTİN'DEN ÖNCE MİLLER GELDİ 31 Temmuz 2004: G a z p r o m B a ş k a n ı Aleksey Miller Türkiye'ye gelerek, Enerji Bakanı Hilmi Güler'le yaptığı görüşmede Putin'in eylül ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında elektrik, petrol ve doğalgaz konularında işbirliği anlaşması imzalanacağını açıkladı.
BOTAŞ İLK İHALEYE ÇIKIYOR 5 Kasım 2004: BOTAŞ aylar sonra kontrat devir ihalesine çıkma kararı aldı. Teklifleri için son süre olarak 20 Ocak 2005 günü verildi.
PUTİN'DEN STRATEJİK PAKET 7 Aralık 2004: 32 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen ilk Rus lider olan Putin Ankara'ya her alanda stratejik işbirliği öngören bir yatırım ortaklığı paketi sundu. Bürokratlar bu pakete "20 milyar dolar değerindeki teklif" dedi.
DEVİR KAVGASI İLE GELEN İSTİFA 30 Nisan 2005: Dönemin BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet B i l g i ç ' i n "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) bıktım, 1 Haziran'da istifa ediyorum" açıklamasının nedeninin doğalgaz kontratlarının devir ihalesi olduğu ortaya çıktı.
ONAY YASAYA GİRDİ 16 Haziran 2005: Doğalgaz Piyasası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclis'ten geçti.
PUTİN İLE BİR RANDEVU DAHA 18 Kasım 2005: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hattın açılması ile Türkiye'nin Avrupa enerji güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynayacağını söyledi. Putin, Rus şirketlerinin, Türkiye'de başta şehir içi doğalgaz dağıtım işi olmak üzere yatırım yapmak istediklerini belirtti.
...VE İHALE YAPILDI 30 Kasım 2005: 4 kez ertelenen ihale yapıldı ancak tartışma bitmedi.